Autor: Kaisa Gabral • 9. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putini palee ehituse üks vedaja töötab Tallinnas

Endine Vladimir Putini alluv Sergei Kolesnikov, kes rääkis BBC-le, et Venemaa president laskis riigi rahaga ehitada luksusvilla Musta Mere äärde, töötab hetkel Tallinnas.

Sergei Kolesnikov, kel on osalus mitmes Eesti ettevõttes, oli mitmeid aastaid Venemaal luksusvilla ehitamise eest vastutavas tiimis. Ta on ka üks esimesi inimesi Putini siseringist, kes on otsustanud teemaga avalikkuse ette minna, sest tema sõnul on tegemist suure riigisisese korruptsiooniga, mis hävitab Venemaa majandust.

“Minu jaoks on ohtlik igal pool. Kuid, kui saaks näidata kogu tõde Venemaa kohta, selle palee ja nende mahinatsioonide kohta, siis Putin oleks taandatud kahe nädalaga,” lausus aasta tänavu veebruaris Kolesnikov New York Timesile.

Mitmed Venemaa oligarhid, teiste hulgas Chelsea jalgpalliklubi omanik Roman Abramovitš, annetasid miljoneid dollareid Venemaa haiglate tarbeks. Kolesnikov vedas projekti ja importis meditsiinivarustust, ta mainis, et tema juhitav ettevõte sai need kätte allahindlusega. Osad annetajad väidavad, et see polnud võimalik, kuid Kolesnikov ütleb, et tegelikult säästeti Putini soovitusel selle projektiga miljoneid dollareid nii, et raha pandi investeerijate teadmata offshore-firmadesse, et seda kasutada teistes projektides.

Need teised investeeringud hõlmasid muu hulgas ka langevaid või madalseisus tööstusharusid, nagu laevaehitus, neid projekte arutas Kolesnikov enda sõnul ka otse Putiniga ning raha läks tema sõnul ka projekti, mida kutsuti "Pojekt Lõuna", mis teisisõnu tähendas investeeringuid Musta Mere ääres asuva salajase palee tarbeks.

Kolesnikovi sõnul pani Putin asepeaministri Igor Setšini selle projektiga tegelema. Kolesnikov osales ka ise mitmetel kohtumistel, kus arutati palee möbleerimise jms küsimusi. Tihti edastas Putin oma juhtnööre ka Kolesnikovi partneri Nikolai Šamalovi kaudu. "Tema (Šamalov – toim.) ei ajanud õiglust taga, tema arvates polnud tsaari ütlemised meie arutada. Seal oli tsaar ja olid tema orjad, kel puudus enda arvamus,” lausus Kolesnikov BBC-le, kelle jaoks muutus ühel hetkel tülgastavaks see, kui suuri summasid palee peale kulutati.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785