27. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbe: Eesti projekteerimisturg on liiga väike

Eesti Projektbüroode Liit valis uue juhatuse. Juhatuse esimehena jätkub liikmetelt suurima toetuse saanud Tõnis Tarbe. Tarbe märkis oma pöördumises, et Eesti projekteerimise turg on väike ning takistavaks asjaoluks on liigne bürokraatia.

Tõnis Tarbe märkis lisaks turu väiksusele tõsiasjana, et paraku ei suudeta turu käitumist ja väga palju mõjutada. Tõnis Tarbe tõi esile, et Eestis on vajaka ka projekteerijate osas tööstusvaldkonnas. „Selles valdkonnas on tarvis teha suuremat tööd,“ märkis Tarbe.

Tarbe tõstis esile, et töö tegemise juures on meil tegelikult ära ununenud see, et meie kõrval on hakanud elama teine elu – see on bürokraatide elu, mis on läinud viimastel aastatel vohama.

„Oleme tähele pannud, et suuremates omavalitsustes ja nende käsuliinides on see osa tohutult kiiresti hakanud paisuma,“ märkis Tarbe. Tarbe rõhutas, et ta ei ole näinud ühtki kohalikku omavalitsust, kes oleks täitnud Majandus- ja Kommunikatsiooniministri 17. septembri 2010 määrust nr 67 „Nõuded ehitusprojektile“.

Tarbe pani ette, et uue juhatuse üks peamisi eesmärke saab olema bürokraatia koguse oluline vähendamine, mis on raske töö. Seda tuleb teha nii jõulisemate ja vähemjõuliste võtetega, sest ehituskonsultatsiooniteenuste pakkujate/projekteerijate tootlus kahaneb selle võrra, mida rohkem suureneb täna bürokraatia.

EPBL-i aastakoosolek toimus 20.04.12, kus valiti ka liidu uus juhatus. Juhatus valis enda hulgast 25.04.12 juhatuse esimeheks Tõnis Tarbe (Tõnis Tarbe OÜ), ja aseesimeheks valiti Marika Utkin (EA Reng AS).

Eesti Projektbüroode Liit (EPBL) - ehituskonsultatsiooniteenuseid osutatavate ettevõtete ühendus. EPBL tegevus on suunatud ehitiste lõpptarbijate, nende kasutajate huvide kaitsmisele kvaliteetse ehitustöö nõuete kehtestamise teel ehitusprojektides.

EPBL-i kuulub 27.04.2011 seisuga 65 ehituskonsultatsiooniteenust pakkuvat firmat (nii arhitekti- kui inseneribürood) 690 töötajaga.

Eesti Projektbüroode Liit on Insenerkonsultantide Rahvusvahelise Föderatsiooni (FIDIC), Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu liige.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785