23. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarahinnad tõusid keskmiselt 12% aastas

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahteri sõnul on Tallinna kinnisvara ruutmeetrihinnad peale 2009. aasta põhja tõusnud keskmiselt 12 protsenti aastas.

Maa-ameti statistika kohaselt on 2009. aasta suvest Tallinna kinnisvaratehingute ruutmeetri hind kasvanud 36 protsenti. Linnaosadest enim – 109 protsenti on tõusnud ruutmeetri hind Põhja-Tallinnas. Kesklinnas on kasv 48 ning Haaberstis 47%.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori hinnangul on Koplil ka edasi suur tulevikupotentsiaal, kuid areng sõltub liinidele arendaja leidmisest. “Järgmist kümnendit silmas pidades on hea investeering ka kesklinna kinnisvara, mis on praegu lähinaabrite sama piirkonna hindadega võrreldes suhteliselt odav,” ütles Vahter.

Martin Vahteri sõnul soodustab kinnisvara soetamist madal pankadevaheline intressimäär Euribor, mis kukkus 2009. aasta suvel kordades, olles tänini kolm-neli korda buumiaegsest madalam ning tõusu pole lähiajal ette näha.

“Investeeringuid võrreldes on kinnisvara küll tõusnud aeglasemalt kui Tallinna börsiindeks, kuid käitunud märksa stabiilsemalt – mullu kadus börsi väärtusest pea neljandik,” ütles Vahter ja lisas, et kinnisvaral on ka miinuseid, näiteks pole kõrge alginvesteering paljudele võimetekohane.

Vaba raha pangas hoides maksavad suuremad pangad pikaajaliselt hoiuselt aga intressi alla kolme protsendi aastas. Erinevatel hinnangutel prognoositakse Eestile 2012. aastaks inflatsiooni 2,8 ja nelja protsendi vahemikus.

Tallinna ja selle linnaosade kinnisvarahindade jooksvat muutumist näeb 1Partner Kinnisvara kodulehel olevast kalkulaatorist, mis kasutab lähteallikana Maa-ameti andmebaasi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785