16. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RKAS: vastutused peavad jagunema võrdsemalt

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) juhatuse liikme Elari Udami sõnul on üheks kvaliteedi probleemiks olukord, kus inseneride poolt teostatakse töid, milles puudub pädevus.

RKAS näeb vajadust ehitussektoris tõsta professionaalsust ning inseneride rolli. RKAS-e juhatuse liikme Elari Udami sõnul ei parane ega muutu ehitus paremuse poole, kui ei väärtustata inseneri kutset. Pädevaid insenere vajavad kõik ehitusega seotud osapooled Udami sõnul aitab sellele kaasa, kui anda inseneridele rohkem vastutust ja õigusi. Vastutusega koos on võimalik lahendada ka vastutuskindlustuse probleeme.

„Turul esineb paraku palju olukordi, kus võetakse vastu töid, mida ei suudeta tegelikkuses teostada. Sellest tingituna kannatab kogu ehitussektori kvaliteet,“ lisas Udam.

Sarnaselt inseneride vastutuse suurendamisega näeb Udam vajadust suurendada ka hangete puhul ametnike vastutust.

Udami hinnangul on mõistlik vastutus lepingutes kanda sinna, kus on selleks suurim kompetents. Täna kahjuks lepingulised suhted Tellija poole kaldu.

Udam tõi välja, et praegu on kahjuks olukord, kus:

- Projekteerijate töö kvaliteet on kehv (rriti suur probleem on projekti osiste kokkusobitamine st. projekteerimise projektijuhtimine);

- Projekteerimiseks on poliitilise surve sageli liiga vähe aega;- Mõned ehitajad kavaldavad pakkumistel ja osad turuosalised teadlikult käituvad ebaeetiliselt. (jätavad alltöövõtjatele maksmata, teevad asendusi kooskõlastamata või tellijat ajalise surve tõttu  nõustuma sundides);- Ekspertiisi kvaliteet on sageli nõrk.  Sõltumatuid ja pädevaid  eksperte turul naljalt ei leia (võib leida sõltumatuid või pädevaid );- Energia arvutuste tulemused koostatakse sellised nagu on küsitud (metoodika ja mudelite erinevus).

Ühe suurema muutusena näeb Udam veel ette ehitusprojektide modelleerimise nõude sisse viimine. Udami sõnul teeb RKAS tööd selle nimel, et tulevikus võtta kõiki projekte vastu vaid BIM (Building information modelling) vormis, mis lihtsustab ehitusega seotud osapoolte koostööd.

Lisaks näeb Udam ühe nõudena kasutada ehitusprojektides neid materjale, mis on sisestatud BIM süsteemi, et vältida kvaliteetsete materjalide asendamist ebakvaliteetsetega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785