15. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide tootjate käibe kasv toetub ekspordile

2011. aastal kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete eksport üle 35 miljoni euro – 136 miljoni euroni.

Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu (EETL) hinnangul oli eelmine aasta  ehitusmaterjalide tootjaile veidikene helgem, kui sellele eelnenud aasta.

„Rõõmsamad olid tulemused eksportivate ettevõtete jaoks. Siseturu tulemused on vaid veidi paremad eelmise aasta omadest, kuid vähemalt hakatakse välja tulema nelja-aastasest järjepidevast siseturu langusest,“ lisas EETL-i juht Enno Rebane.

Kuigi ehitusmaterjalide tootjate käibed kasvasid, tuginevad need kahjuks paljuski toorme, energiakandjate ja maksude suurenemisega.

Suurt rolli eelmise aasta esimese ja neljanda kvartali kasvunumbrid tuginesid betoonelementide tootjate ekspordile Skandinaaviamaadesse. Eksport aitas kaas ka tsemendi ja avatäidete müügi kasvule.

„Kuna poliitikud otsustasid kiirkorras tõsta olulisel määral ehitusmaavarade maksukoormust ning eriti kahjulik on meile erimärgistatud kütuse kasutusvõimaluse lõpetamine, siis tänavuse aasta suhtes väga optimistlik olla ei saa,“ märkis Rebane.

Siseturul näitasid suuremat kasvu killustiku müüjad, kuid nende jaoks oli 2010. aasta olnud ka väga halb aasta. Tulemused paranesid betoonisegude tootjate jaoks, veidi vähem soojustusmaterjalide jaoks. Kuivsegude, seinamaterjalide, sillutuskivide müük oluliselt ei muutunud.

Suurimad eksportijad on rippfassaadide valmistaja AS Metus-Est ja metalltoodete pakkuja AS Saku Metall. Enam kui poole oma toodangust eksportisid betoonelementide valmistajad: AS Tartu Maja Betoontooted (nüüd AS TMB), AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement.

Poole või enam ehitusmaterjalide müügikäibest on eksportinud lubjakivitoodete ettevõte AS Nordkalk, seinamaterjalide valmistaja AS Aeroc, plasttorude tootja OÜ Haka Plast, katusetoodete valmistaja OÜ Monier ning avatäidete tootjad AS Fenestra, AS Malmerk Fassaadid, AS Saajos ja OÜ T-Tammer

Eelmise aasta 10 suurima käibe saavutanud ehitusmaterjali tootjad olid:

1. Krimelte OÜ    68 (konsolideerimata käive)

2. AS Pipelife Eesti    24,33. AS Saint-Gobain Ehitustooted 22,4 4. AS E-Betoonelement  20,9  5. AS Rudus    19,8 6. AS Nordkalk   17,87. AS Saku Metall   15,6  8. AS Tartu Maja Betoontooted 12,49. AS HC Betoon   11,810. AS Viking Window  11,8

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785