Autor: Kaisa Gabral • 14. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pro Kapitalil läheb suuremaks ehitamiseks

Pro Kapital Grupi juhatuse liige Allan Remmelkoor ütles, et ettevõtte valmistab ette suuremahulist kinnisvaraarendusprojektide lainet Balti riikides.

Küsimustele vastas Pro Kapital Grupi juhatuse liikme Allan Remmelkoorega

Millistest suurprojektidest käib jutt?Üks on Peterburi tee kaubanduskeskus, millest me oleme madalat profiili hoides ka rääkinud. Selle objektiga oleme juba mõned kuud tegelenud. Kuid plaanime ka Tallinnas ja Riias elamuarendusprojektidega pihta hakata.

Meil pole midagi müüa enam, oleme olemasoleva portfelli nii Tallinnas kui ka Riias täielikult realiseerinud.

Usute, et neil projektidel oleks nõudlust?Kindlasti on nõudlust. See on pikem jutt, kuid kuna meie projektide positsioneerin pole alati võrreldav üldise statistikaga, mis arvestab kogu turu mahuga, kus on sees tooted sõltumata hinnaklassist, asukohast jms, siis tehingute maht ja hinnatase pole praegu veel tasemel, mida me ootaksime. Kuid erinevates segmentides on võimalik tooteid siiski müüa. Kõik kinnisvaraprojektid on inertsed. Kui me alustame millegagi sellel suvel näiteks, siis reaalselt müüma saame hakata  järgmisel suvel. Me peame turul ette mõtlema, mida tarbija ootab ja milleks ta on valmis tulevikus.

Peterburi maantee projekt teil juba käib. Millal elamuarendusega alustate?

Tahame tänavu need projektid käima lükata. Eks me oleme nende kallal juba varemgi tööd teinud - see pole nii, et paneme täna teadaande lehte ja siis mõtleme, et hakkaks tegema. Kuid mingil hetkel jõuavad projektid faasi, kus tuleb neid jõulisemalt käima lükata.

Kuhu te Eestis elamuarenduse ideega kopa maasse lööte?Tahame jätkata Tondi kvartali projekti edasiarendamist. Oleme seal praegu mõned kasarmuhooned renoveerinud ja mõned on pooleli, kuid me plaanime alustada seal ka täiesti uute eramute rajamist.

Tondi puhul ei saa me rääkida projekti lõpetamisest, sest seal on maht väga suur. Me plaanime seal tegelda arendamisega etapiviisiliselt mitmete eelseisvate aastate vältel.Kalasadam on meil ka veel, aga seal pole veel areng nii kaugel, et saaks kavandada ehitamist.

Kas kaasate nõukogusse ka uusi liikmeid?Kuna need projektid ja meie tulevikuperspektiiv on ambitsioonikas, siis peame tagama, et ka organisatsioon vastaks sellele. Meil on pikajaaline rahvusvahelise kinnisvaraturu kogemus, kuid täiendav rahvusvaheline haare ja teadmised - see on hädavajalik. Kinnisvaraportfell on meil pandud kokku juba varem. Me ei plaani praegu täiendavate kruntide või varade ostmist, kuid selleks, et portfelli käima lükata, on mõistust ja kogemust juurde vaja. Tahame rohkem rahvusvahelist haaret ettevõttele.

Kui suured on investeeringud?Saame rääkida Peterburi tee keskusest, seal oleme oma töös jõudnud kaugemale eelarvetega. Suurusjärk on üle 90 miljoni euro. Seal sõltub palju ka sellest, kuidas areneb paralleelselt kavandatav ühistranspordisõlm.

Praegu on plaanis kaubanduskeskuse avamine 2014. aasta teises pooles.

Usute, et teile kliente ikka jätkub? Swedbank teatas siin just, et kinnisvaraturul tänavu midagi ei toimu. Ega inimestel seda raha just palju käes ole…

See on filosoofiline arutelu. Läbi ajaloo oleme Pro Kapitalis tegutsenud pisut vastu sellele, mis on üldine trend.Ma usun, et meie rahvusvaheline kogemus, nüüd juba 1994. aastast alates ka Eestis, annab meile aluse käituda veidi iseseisvamalt sellest, mida näitab hetkestatistika. Seetõttu olen mina küll veendunud, et on õige aeg nende projektidega pihta hakata, need võtavad ka ju aega. Kuid käivitamine peab toimuma varem. Ma ei tunne mingit hirmu, et liikuda veidi vastu turu trendile.Jaekabanduse osas näeme täna turul julgustavaid märke. Jaanuaris oli juhtivate kaubanduskeskuste käive 20% suurem kui mullu jaanuaris. Üldine tarbimise kasv on olnud suurem kui on olnud inflatsioon, seda ka 2011. aastal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785