13. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aru: ERMi saatus on valitsuse otsustada

Eesti Rahva Muuseumi direktori Krista Aru sõnul tuli Euroopa komisjoni negatiivne vastus talle täiesti üllatusena.

„Ma ei oska praegu vastata, mis edasi saab,“ lausus Rahva Muuseumi (ERM) direktor ohates. „Võtame taotluse tagasi. Mis ERMist edasi saab, peab ütlema valitus.“

Aru sõnul tuli Euroopa Komisjoni negatiivne vastus talle täiesti üllatusena. Positiivsed oldi lõpuni ning reedene teade tegi väga murelikuks ning muutis ärevaks kogu nädalavahetuse.

Euroopa Komisjon vastas ERMi rahataotlusele eitavalt, tuginedes peamiselt kahele põhjusele

Aru sõnul heitis Euroopa Komisjon neile ette, et praegustes majandustingimustes on sellise objekti otstarbekus kaheldav. Objekti asukoht on eemal suurematest transpordisõlmedest. Puudub piisav rongi-, lennu-, maanteeühendus, mis tagaks kõrge külastatavuse. Objekt on sellise asukoha kohta liiga suur.

„Euroopa Komisjoni hinnangul ei ole võimalik tagada külastajate arvu, mis kindlustaks muuseumi majandusliku toimetuleku ja toimimise. Otseselt ütles komisjon, et me ei usu, et see hakkab toimima nii, nagu taotluses esitatud,“ märkis Aru.

Aru sõnul läbis taotlus ka EASi mitmeid komisjone ning sai positiivse hinnangu, mistõttu oldi ka positiivsed Euroopa Komisjoni otsuse ootuses.

„Pigem näen siin probleemi selles, et EAS hindas projekti meie kohalikust rahastamismäärusest lähtuvalt. Euroopa Komisjon aga lähtus turismi äriloogikast. Euroopa Komisjoni äriloogikast lähtuvalt ei hakka maja kunagi toimima,“ lisas Aru

Aru EASile midagi ette ei heida. Pigem ütleb, et tuleb pöörata pilk aastasse 2005, kui projektiga alustati, ja vaadata üle aastatagused otsused.

„Projekti puhul pöörati ehk liiga vähe tähelepanu tasuvusanalüüsile, mida sarnaste projektide puhul Lääne-Euroopas tehakse. Lisaks projekti mahule muutus mitmel korral ERMi võimalik asukoht,“ toob Aru välja puuduseid ERMi projektiga tegelemisel.

ERMi küsimus läheb edasi nüüd valitsusse ning seda käsitletakse tõenäolisel juba 16. veebruaril. „Seni ei saa midagi otsustada, kuni valitsus oma seisukohta pole välja öelnud,“ lisab Aru.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785