10. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: Ostmine languses, tõus üüriturul

Pindi Kinnisvara turu-uuringute tulemusel selgub, et suuremates linnades eelmine aasta korterite tehingute        arv vähenes ning korterite hinnad tõusid 17% võrra.

Pindi Kinnisvara koostatud aasta lõpu kinnisvara turu-uuringus selgub, et 2011 aastal vähenes suuremate linnade korteriomandite tehingute arv 9521-lt 9355-le. Suuremat hinnamuutust aset ei leidnud. Kasvasid vaid keskmisest kallimate uute korterite ja luksuslikemate eramute hinnad.Pindi uuringu sõnul mõjutas kinnisvara turu käitumist euro kasutuselevõtt 2011. aasta algusest. „Euro käibelevõtt jahutas aasta esimeste kuude jooksul kinnisvaraturgu. 2010. aasta lõpus aset leidnud eufooria asendus keerulisest valuutakursist tingitud kerge segadusega,“ märgib Pindi uuring.

Suur mõju euro tulekuga

Suurt mõju avaldas ka aasta esimeses pooles toimunud peidetud elukalliduse tõus, mis kahandas märkimisväärselt tarbijate kindlustunnet.

Väike muutus turu elavnemise suunas toimus suvel, kuid Euroopa võlakriisi situatsiooni tulemusena edasiminekut ei toimunud.

„Vastu sügist planeeritud suured arendusprojektid jäeti alustamata, mille põhjuseks on järsk ehitushindade tõus ning ostuhuviliste jätkuv ebakindlus,“ märgib Pindi.

Aktiivsus üüriturul

Uuringus selgub, et märgatav muutus toimus elamispindade üüriturul, mis on tingitud sellest, et paljud leibkonnad ei saa omafinantseeringu puudumise või varasemate probleemide tõttu pankadega või ei soovi võtta pikaajalist laenukohustust. Selle tulemusena on kasvanud üürihinnad keskmiselt paarikümne protsendi võrra.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785