27. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Värvilise kütuse kadumine toob hinnalisa

Kuna uuest aastast ei tohi kaevandus-, ehitus- ja metsandustöödel erimärgistusega kütust kasutada, võib see kaasa tuua ehitus- ja puiduhindade tõusu.

Teedeehitusega tegeleva, killustikku, betooni ja asfaltbetooni tootva ettevõtte Level juhataja Toomas Matt tõdes, et nende jaoks kallineb karjäärimasinate kütus eeloleval aastal 28%. “Meie toodangu lõpptarbijale võib see tähendada 10–15-protsendilist hinnatõusu,” ütles ta Saarte Häälele.

Saare Ereki tegevjuht Kaarel Väer ütles, et kuna 1. jaanuarist karjäärimasinates erimärgistusega kütust enam kasutada ei tohi, mõjutab see kindlasti kaevandamise ja täitematerjalide-betoonide hindu. “Meie arvutused näitavad kuni 20-protsendilist hinnatõusu,” lisas ta.

Riik asub tulevast aastast piirama erimärgistatud kütuse kasutamist. Esimesena lõpetatakse selle kasutamine paiksetes mootorites ning kaevandus-, metsandus- ja ehitustöödel.

Erimärgistatud kütuse aktsiisimäär on tavalise diiselkütusega võrreldes 3,5 korda madalam.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785