20. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroopindade nappus tõstab rendihinda

Suuremate ja moodsamate büroopindade leidmine on aina raskemaks muutunud ning sellest tulenevalt on tõusnud ka rendihind.

Colliersi analüütikute koostatud igakuisest ülevaatest ilmneb, et lisaks A-klassile on ka B1-klassi büroohoonetes viimase aasta jooksul vabade pindade osakaal oluliselt vähenenud.

Kui aasta tagasi oli madalaim rendihind 6,5 eurot ruutmeetri kohta kuus, siis praegu on madalaim hind tõusnud 8-9 euroni ruutmeetri kohta kuus. Eriti suur nõudlus on aga A-klassi büroohoonete pindadele, kus praegu on vakantseid pindasid saada minimaalselt. Pindade vähesuse ja tõusnud üürihinna tõttu prognoosib Colliers, et 2013. aastal lisandub südalinna piirkonda vähemalt 10 000 ruutmeetri mahus uusi büroopindasid.

Kaubanduspindade turul jätkub laienemistrend, eriti väljaspool Tallinna. „Praegu planeerivad laienemist Astri Keskus Narvas ja Lõunakeskus Tartus, mis oma eelmise juurdeehituse alles paar aastat tagasi avas. Kaubanduskeskuste laienemine näitab, et jaekaubandusturg on terves Eestis jätkuvalt orienteeritud peamiselt kaubanduskeskustele. Mitmekesisuse huvides tuleks uutele pindadele leida rohkem erinevatest valdkondadest rentnikke, praegu kipub pakutav valik olema liiga üksluine,“ kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Tööstussektor on endiselt väga aktiivne. Kuna sobiva kinnisvara leidmine on aeganõudev ja keeruline, siis sõlmitakse üürilepinguid või tehakse tehinguid mõningase viivitusega. Colliersi poolt eelnevalt tehtud prognoosi kohaselt on praegu tööstussektori turul ruumi kvaliteetsete pindade spekulatiivseks arendamiseks.

„Colliersi antud varasem hinnang, et investeeringute kogumaht moodustab 2011. aastal 200 miljonit eurot, paistab paika pidavat ning tänavust aastat võib seega kinnisvarainvesteeringute mahu seisukohast nimetada üheks lähiajaloo parimaks. Tõenäoliselt jääb investeerimisturg aktiivseks ka järgmisel aastal, kuna turule ilmuvad uued investeerimisobjektid. Samas aga sunnib kvaliteetsete kinnisvaraobjektide vähesus investoreid ka väljaspool Tallinna ringi vaatama,“ sõnas Tinno.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785