Autor: Kaisa Gabral • 30. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusele on pidur juba peale tõmmatud

Ehkki ehitusettevõtjad tunnevad omal nahal tegevuse praegust elavnemist, siis järgmisel aastal midagi helget ees ootamas ei paista ning Scanweld ASi juhi Indrek Küttise sõnul on ehitusele pidur juba peale tõmmatud.

"On märgata küll turu elavnemist jah, iga kandi pealt annab tunda," ütles tööstus-, teenindus-, energeetika- ja elektrijaamade ehitamisega tegeleva ettevõtte juht. "Tööjõud on muutunud taas väga defitsiitseks. See on sama probleem, mis meil oli siin mõned aastad tagasi - oskustöölisi napib," loetles ta.

"Ka materjale, mida kohalik tööstus toodab, on raskem kätte saada, ehitusseadmete ja vahendite rendihinnad on tõusnud, tähtajad on pikemaks läinud, kui tahad midagi rohkem saada. See kõik viitab sellele, et tegevus turul on aktiivsem," tõdes Küttis.

Statistikaameti andmed näitavad, et Eesti ehitusettevõtted ehitasid tänavu kolmandas kvartalis Eestis rohkem kui veerandi võrra mullusest samast ajast rohkem. Küttise sõnul pole neil võrreldes möödunud aastaga märkimisväärset tõusu olnud. "Kuid kui rääkida masust, siis meil pole ka olulist tagasilangust olnud," tõdes ta.

Küttisele tundub, et praegu on ehitusele pidur juba peale tõmmatud. "Palju räägitakse sellest W-tähest ja tegelikult on näha ka, et lähinaabritel, Rootsil ja Soomel, on kasv pidurdunud ja see mõjutab ka meid," ütles ta.

Küttis usub, et ehitusturg edaspidi kasvab, aga väga aeglaselt. "Liiga kaua ei ole midagi ehitatud ja jäägid hakkavad otsa saama. Vähegi kõlblikud asjad on maha müüdud. Pangad on ettevaatlikud ja laenurallit oodata ei ole, aga raha neil anda ju on, kui on korralikud projektid," põhjendas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785