28. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välismaa tippettevõtjad Luual tulevase tööjõu järel

Möödunud reedel toimus Luua Metsanduskoolis rahvusvaheline seminar ettevõttepraktikast, mis andis Eesti tööandjatele ka hoiatava signaali arengute osas tööjõuturul.

Eestisse saabusid Euroopa maastikuehitajate liidu liikmesettevõtete juhid Hollandist, Saksamaalt, Soomest, Ungarist, Prantsusmaalt ja Belgiast, et arutada siin koostöövõimalusi praktikantide värbamiseks välisriikidesse ja tulemusliku praktika korral pakkuda neile seal ka tööd.

„Hoiatav sõnum eesti tööandjatele on, et kui nad kutseõppeasutustega kompetentse töötaja koolitamisel koostööd ei tee, peavad nad varsti ise minema välistööjõu jahile,“ märkis Veiko Belials Luua Metsanduskoolist.

Belialsi sõnul ei täida praktika praegu täiel määral eesmärke. “Tuleneb see siis sellest, et tööandja suhtub praktikanti kui odavasse tööjõudu või ei ole lihtsalt talle sobivat tööd anda. Võib ka olla, et kool pole suutnud oma ootusi teistele praktikaosapooltele selgitada,” arutles ta ning lisas, et sageli on ka ettevõtte poolne hindamine formaalne.

“Niikaua, kui tööandja näeb praktikandi õpetamises koormavat kohustust, mitte võimalust, võib juhtuda, et ilma jäädakse mitte ainult töötajatest, kes Euroopasse tööle lähevad, vaid ka tulevastest töötajatest. Ja seda veel enne, kui nood tööturule üldse sisenevad,“ selgitas ta.

“Konkurente ei ole tarvis karta. Ei inimesi ega ettevõtteid ei ole võimalik kopeerida,” sõnas seminaril esinenud Euroopa kutseõppe arenduskeskuse Cedefop ekspert André Huigens Hollandist Wellantcollege’st, püüdes hajutada tööandjate tavapäraseid hirme oma ärisaladuste lekkimise kohta.

Seminaril esinesid lisaks André Huigens’ile veel Soome Maastikuehitajate Liidu president Henrik Bos ja Jan van der Wiele Wellantcollege´st. Kogemusi jagasid ka Kuressaare Ametikool ning Euroopa Maastikuehitajate Liidu juhatuse liikmed Belgiast, Prantsusmaalt, Saksamaalt ja Ungarist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785