Autor: Hille Tressum • 24. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitajad: hinnatõus ei vaibu

Ehitusettevõtjad hinnatõusu vaibumist ette ei näe, sest kallinemas on nii tööjõud kui ka materjalid. Lisaks valitseb ebakindlus finantsturgudel.

NCC Ehituse juhatuse esimees Toomas Aak rääkis Ehituse erilehele, et ehitushinnad jätkavad tõusmist. Oma arvamust põhjendas ta nii tööjõu kui ka ehitusmaterjalide kallinemisega.

“Hinnad on ületamas 2007. aasta taset. Samas on kinnisvara buumiajaga võrreldes ikka 40–45% odavam. See paneb ehitusturule piduri peale, kuid ei tähenda, et hakatakse odavamalt ehitama,” iseloomustas Aak turul toimuvat ning lisas, et odavamalt ehitades tuleb peale maksta.

Tema sõnul on head arengut keeruline ette näha ja kõik halvad stsenaariumid on võimalikud. “Palju sõltub mujal maailmas toimuvast: mis juhtub kreeklaste juures eurotsooniga, kas soomlased ja rootslased on valmis oma tootmist Eestisse tooma, et tekiks võimalus neile siin lao- ja tehasehooneid ehitada,” lausus Aak.

Harju Ehituse tegevdirektor Aavo Teder on NCC Ehituse juhatuse esimehega ühte meelt, et ehitusturgu ootab ees 8–10%-line hinnatõus, mis on tingitud sisehindade, sealhulgas tööjõu kallinemisest.

“Niipea kui sisetellimuste arv suureneb, tekib probleem tööjõu leidmisega. Seda tuleb palgata Ida-Euroopa lõunapoolsetest riikidest, näiteks Bulgaariast, või Soome läinud ehitajad tagasi tuua. Viimasel juhul tuleb arvestada, et tööjõukulu suureneb märkimisväärselt,” sõnas Teder.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785