Autor: Anne Oja • 19. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vimberg: 5-10 aasta pärast ehitatakse ainult tarku maju

Viie kuni kümne aasta pärast ehitataks ainult intelligentseid maju, rääkis Yoga OÜ juht Priit Vimberg tänasel kinnisvarafirmade liidu seminaril.

"Intelligentne hoone on palju rohkem kui energiahaldus ning energiasääst," ütles ta. "Praegu me elame hoonetes, kus me elame hoonete jaoks. Meil ei ole maju, mis elaks meie jaoks," lisas Vimberg.

Targa maja automaatikaga saab varustada ka varem valminud majad ning korterid ning juhtimissüsteem annab omanikule võimaluse reageerida.

"Olge veendunud, et kui teete majja mingit automaatikat, et see toetaks kõiki protokolle. Pole ühtegi automaatikasüsteemi, mis suudaks ühe protokolli peal kõik ära teha. Protokollide vahel käib tugev võitlus ja me veel vaatame, mis peale jääb," hoiatas Vimberg.

200ruutmeetrine eramu, kui tahetakse seda automatiseerida, saab tema sõnul 1500 euro eest targa automaatika baaslahenduse. 3000-3500 eurot maksab pakett, mida iga keskmine inimene tahab omale saada, ütles Vimberg. 10 000 eurot maksab aga hi-tech-lahendus, mida on Pirital ühes eramus võimalik juba ette näidata.

"Sihime sinna, et 5-10 aasta pärast ehitatavates hoonetes oleks kõigis targad lahendused sees," lisas Vimberg kinnisvarafirmade liidu seminaril.

Tema sõnul pole sellist testi tehtud, kui palju kokkuhoidu tark maja annab. Ainus kortermaja, kus kus tark lahendus oli, läks kahjuks pankrotti ja pank ei tahtnud sellega edasi minna, tunnistas Vimberg.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785