14. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu ajaloolise haiglakompleksi planeering läheb avalikustamisele

Tartu paneb avalikule väljapanekule detailplaneeringu, mis hõlmab Karlova linnaosas Aleksandri tänava miljööväärtusega piirkonnas ligi 19,3 hektari suurust ala, kuhu on ette nähtud elamute, ärihoonete ning lasteasutuste kasutusfunktsioon.

Tartu volikogu otsustas 30 poolt- ja 4 vastuhäälega saata avalikule väljapanekule Lina tn 4//6//7//8//9//11// Aleksandri tn 32 krundi detailplaneeringu, millega tehakse ettepanek jagada ala kuueks eraldi krundiks, määratakse lammutatavad ning säilitatavad ja restaureeritavad hooned ja antakse ehitusõigus uute hoonete püstitamiseks.

Planeeringu koostamisestt huvitatud isik on Aurorette OÜ, mille juhatusse kuuluvad Tartu ärimehed Valvo Semilarski ja Tarmo Uffert. Tartus tegutsev autoärimees Tarmo Uffert  jõudis tänavu oma 8,4 miljoni euro suuruse varaga Äripäeva Eesti Rikaste Topi 500 jõukama hulka. Planeeringu koostajaks on Arhitektuuriklubi OÜ.

Planeeringualal paikneb 1912. aastal projekteeritud linna haigemajade historistlik hoonegrupp. Planeering näeb ette ajaloolise kompleksi peahoone Lina tn 6, samuti Lina tn 4 ning Aleksandri tn 32 hoone säilitamist ja restaureerimist nende praeguses asukohas. Endine hematoloogia-onkoloogia kliiniku hoone Lina tn 8 on kavas teisaldada nii, et ta hakkab paiknema paralleelselt Lina tn 4 hoonega.

Kogu ulatuses on lubatud lammutada Aleksandri ja Lina tänava nurgal paiknev eluhoone Lina tn 7 ja abihoone Lina tn 9. Endise pesuköögi Lina tn 11 hoonest säilitatakse fassaad või selle osad. Nende asemele kavandatakse kahe uue hoone püstitamist, mille ehitusalune pindala ei ületa olemasolevate hoonete oma. Lisaks on Aleksandri tänava äärde ette nähtud kolme uue hoone ehitamine.

Turu tänava äärde on planeeringus kavandatud kuni 7-korruseline ärihoone, kuid selle hoone lubatud mahtu tuleb volikogu otsusel veel analüüsida, lähtudes ümbritsevast hoonestusest ning miljööliste vaadete säilitamise vajadusest.

Planeering näeb ette, et säilitatavate ja teisaldatava hoone restaureerimisel tuleb säilitada maksimaalselt olemasolevat ehituskehandit ja detaile. Kahjustatud hooneosade väljavahetamisel tuleb järgida algset materjali, konstruktsiooni, kujundust ja profiile. Lina tn 7 hoone lammutamisel tuleb säilitada ja taaskasutada ehitusmaterjale ja väärtuslikumaid arhitektuurseid detaile (avatäited, piirdeliistud, trepid jms).

Detailplaneeringu avalik väljapanek toimub 25. oktoobrist 8. novembrini linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnas.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785