13. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haapsalu de la Gardie loss tehakse korda 

Läänemaa haiglale kuuluvas de la Gardie lossis käivad ehitustööd õendus-hooldusravi osakonnale uute kohtade loomiseks. Ehitustööde maht on ligi 2,2 miljonit eurot.

19. sajandil ehitatud de la Gardie lossis algas põhjalik remont ja ümberehitus, mille käigus valmib väärikasse lossi Läänemaa haigla õendus-hooldusravi osakond. "Selle arenduse käigus renoveeritakse kunagi ka haiglahoonena kasutusel olnud vana de la Gardie mõisahoone, kuhu tuleb õendus-hoolduravi, ja loodan, et seal saavad asuma ka hooldusvoodid linna vanuritele," rääkis Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir ERRi raadiouudistele.

Mõishoone kõrval asuva Läänemaa haigla kolmanda korruse ümberehitus saab teoks tänu Euroopa regionaalarengu tõukefondide rahale. "Maksumus on praegu laias laastus 2,2 miljonit eurot, millest tõukefondide raha on umbes 930 000 eurot ja omaosaluse katsume katta laenuga," märkis Siir. Loss valmib tuleva aasta maiks ja kogu õendus-hooldusravi kompleks augustiks.

Vanal lossil on kirev ajalugu, seal on elanud ja suvitanud paljud aristokraadid. Haapsalu muinsuskaitse peaspetsialist Tõsin Padu nimetab esmajärjekorras maja omanikku Carl Magnus de la Gardie'd, kes 1827. aastal ostis krundi piiskopilinnuse lähedale ning rahastas ja toetas Haapsalu esimese ja teise mudaravila ehitamist. "See uhke mõisamaja, mis siia ehitati, kujunes 19. sajandi keskpaigas kohaks, kus Peterburist pärit kõrgest soost tegelased oma suve veetsid, näiteks Aleksander III ja Nikolai I," lisas Padu.

Käesoleva aasta veebruaris avastati lossi seintelt ja laest viimistluskihtide alt vanad maalingud, millest osa püütakse säilitada, korda tehakse vana trepp ja säilitatakse marmorplaatidest põrand, samuti trepikojast kõrvalruumidesse avanevad ilmselt aadliaegadest pärinevad uksed.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785