30. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitamine pani Narva üürituru õitsema

Domus Kinnisvara arendusdirektori Ingvar Allekandi sõnul on Narvas ja selle ümbruses käivitunud ehitustööd tõstnud nõudlust üürikorterite järele ning kergitanud ka hinda.

"Narva on kevadest saadik sisse voolanud mõni tuhat ehitajat. Protsess algas nn valgekraedega kevadel ning nüüd on järg jõudnud töömeeste kätte," kirjutab Allekand Domuse blogis ning lisab, et Narva kandis on käimas hulk ehitusprojekte, mille käive järgmise kahe aasta jooksul on pea 1,25 miljonit eurot.

Domuse viimane suurem tellimus väliskliendilt oli ligi 35 üürikorteri leidmiseks. Esitatud tingimused olid lihtsad: kõigi mugavustega keskmises korras korter, igale inimesele peab olema oma tuba ning ühe inimese kohta ei tohi üürikulu ületada 100 eurot kuus, lisaks muidugi kommunaalmaksete kulu. Seega otsitakse Allekandi sõnul põhiliselt 2-toalisi kortereid hinnaklassis 180-240 eurot kuus ning 3-toalisi kortereid hinnaklassis 250-350 eurot kuus.

Suur nõudlus üürikorterite järele on üürihinda tõstnud, ent samas ei ole väljastpoolt Narvat (või ka Eestit) siia tulevad kliendid rumalad ning ülehinnatud objekte nad ei võta. "Ülehinnatud objektidele tehakse mõistlik hinnapakkumine ning sel juhul on juba omaniku otsustada, kas leppida turuhinnaga või jääda ootama mõnd eriti hädas olevat klienti. Viimaste hulk ei ole siiski tähelepanuväärne, sest oma eripakkumistega on turul ka Narva hotellid. Näiteks välisettevõtete jaoks on arusaadavam ja seega ka lihtsam (kuigi natukene kallim) paigutada lühiajaline tööjõud hoopis mõnda kohalikku hotelli," kirjutab Allekand.

Narva on Allekandi hinnangul muutunud Eestis parimat üüritootlust pakkuvaks piirkonnaks: üürihinnad on Tallinnaga samal tasemel (ligi 5 eur/m2), kuid vara ostuhind 2,5 korda madalam. "Eelpool nimetatud üürihinnaga korterite keskmine müügihind on ca 325-375 eur/m2, mistõttu on aastane üüritootlus ca 18 %. Kolm korda kõrgem, kui Tallinnas! Kui keegi tahaks praegu teha lühiajalise investeeringu suuruses ca 10 000 – 20 000 eurot, siis soovitaksin seda teha just Narvas. Suurehitused vältavad ilmselt veel 2 aastat, millisel ajaperioodil on võimalik pool soetatud üürikorteri hinnast juba tagasi teenida ning seejärel korter võõrandada," soovitas ta. 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785