Autor: Eno Pappel • 26. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kumb tuleb enne, kas krunt või projekt?

Majaehitaja.ee juhataja Eno Pappel leiab, et ehkki enamikel juhtudel võiks oma kodu rajamist alustada krundi valikust, ei pruugi see alati õige järjekord olla.

Kui paluda inimestel ette kujutada oma tulevast kodu, aeda ja maja, siis enamus kujutab ette kõrghaljastusega loodulikult kaunis kohas asuvat maja. Näiteks mõnel metsalagendikul või kuskil järve kaldal või mõnes muus ilusas paigas.

Oma maja soovija mõtleb esimesena krundile ja asukohale, ent krundile keskendudes unustatakse sageli see, et igale krundile ei pruugi saada ehitada just sellist maja, mida soovitakse. Võib selguda, et väljavalitud krundile tohib ehitada ainult kindlas stiilis maja, näiteks maja fassaadis tohib kasutada ainult kindlat materjali kindlas mahus või soovitud maja ei mahu krundile ära.

Seega tuleb enne krundi ostu teha selgeks järgnev:

- Kas on krundile ehitamiseks piiranguid? Kas on piiranguid maja tüübile, fassaadimaterjalidele, katusekalde või näiteks piirdeaia osas?- Milline on maja stiil? Kõigepealt tuleks ära otsustada oma maja põhimõtteline stiil (näiteks moderne) ja kas selline maja sinna krundile sobib ja kas ta sobitub ümbritsevate majadega?- Milline on maja suurus ja korruselisus? Kui maja umbkaudne suurus ja korruselisus otsustatud, saab hinnata, kas maja krundile ära mahub ning kas maja saaks sobituda ka ilmakaarte suhtes võimalikult hästi ning kas krundile ka mõnusa aianurga saab rajada?

Kuidas saada infot?

Parim variant on see, kui on olemas krundi tehnilised tingimused, mis võivad olla varem hangitud krundi omaniku poolt. Tehnilised tingimused on olemas enamasti uusarenduste puhul ja sellevõrra on krundi kohta info hankimine lihtsam. Kuid suurem osa müügis olevaid krunte vajab uute tehniliste tingimuste võtmist kohalikust omavalitsusest. Seda aga krundi omanik enamasti teha ei soovi, sest see seotud kuludega. Tehniliste tingimustega kaasneb uue topo-geodeetilise alusplaani tellimise vajadus, sest alusplaan peaks olema tehniliste tingimuste väljastamisel mitte vanem kui kaks aastat.

Hankida tuleks vähemalt piirkonna üld- või detailplaneering või käia kohalikus omavalitsuses valdkonna vastutajaga rääkimas. Vajaliku info saamisega väheneb võimalus halbadeks üllatusteks ja õnnestub väljavalitud krundile ehitada just selline maja nagu soovitakse.

Krundi valikul on soovitatav  teha  eelnevalt selgeks vähemalt oma maja suurus ja maja stiil ning koos krundi piirangutega võimalikud lahendused läbi mängida.

Veel parem, kui olemas ka maja eskiisprojekt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785