26. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturg ohustab Hiina majanduskasvu

Pingeline olukord Hiina kinnisvaraturul võib olla lähedal kulminatsioonile, millest alates saab see ohtlikuks riigi majanduskasvule, vahendab uudisteportaal Bloomberg investeerimispanga Nomura Holdings peaökonomisti Zhang Zhiwei sõnu.

Olukorra teeb veelgi pingemaks asjaolu, et Hiina seisab silmitsi ka globaalmajanduse aeglustumisest ja langevast tarbijakindlusest põhjustatud ekspordituru kokkukuivamisega.

Maatehingud riigi 133 linnas langesid augustis juuliga võrreldes 14% võrra ja eluasemehinnad alanesid valitsuse andmete kohaselt vähemalt 16 linnas 70st.

Elamuehitus andis eelmisel aastal enam kui poole Hiina majanduskasvust, samal ajal kui maamüügist saadud tulud moodustasid kohalike omavalitsuste tulubaasist üle 40%. Omavalitsuste koguvõlg ulatub praeguse seisuga ligi         1,67 triljoni dollarini.

Maamüük kukub hetkel palju kiiremini kui enne, kinnisvaraarendajatel on probleeme pankadelt laenusaamisega ja eluasemehinnad näitavad langustrendi, sõnas Zhang eile Pekingis toimunud intervjuul. Pekingis kukkus maahind augustis juuliga võrreldes 76%, Guangzhous aga 53%.

Kui kinnisvaraarendajaid finantseerimisprobleemid tabavad, võib see kaasa tuua doomino-efekti, sest raha vajavad ettevõtted hakkavad selle tagajärjel hindu langetama, sundides ka ahelas järgnevaid firmasid sellega kaasa minema, kommenteeris olukorda Credit Suisse’i esindaja.

Hiina Rahvapank on inflatsiooni kasvu takistamiseks viimase aasta jooksul viis korda intressimääri tõstnud, piiranud kinnisvaraarendajatele antavaid laene ja tõstnud kodulaenude sissemakseid.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785