Autor: Liivi Tamm • 22. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja hakkab Soomest lähiaastail koju naasma

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul on ehitussektori ettevõtjad praegu ettevaatlikud, samas usub ta, et lähiaastail palgatase tõuseb ning Soomest hakkab ehitajaid Eestisse pöörduma.

Ärev seis maailmamajanduses sunnib ehitussektori ettevõtjaid ettevaatlikkusele.

“Usun, et ka välismaal toimetav ehitaja üritab kinni hoida turuosast, mis on kätte võideldud,” lausus Peterson.

“Majandusruumi praeguses olukorras proovitakse positsiooni hoida. Võrreldes tänavuse aasta esimest ja teist kvartalit selgub, et teises kvartalis ekspordi osakaal ehitussektoris vähenes. Ühelt poolt näitab siseturu ehitusmaht väikest tõusutendentsi, teisalt on ekspordinumbrite kasv peatunud,” lisas ta.

Petersoni hinnangul võib lähiaastatel oodata tööjõu osalist liikumist tagasi Eestisse. “Usun, et kui palgatase ehistussektoris riigi keskmisest jälle kord kõrgemale kerkib, siis hakkab Soomest ehitajaid koju naasma,” märkis ta.

Peterson usub, et lähima aasta jooksul ehitushindade kasv jätkub. “Materjalide hindade tõus on ilmselt stabiilne, lähima paari aasta jooksul võivad ehitushinnad kasvada veel ligi 20 protsenti,” nendib ta. “Valdkonniti võib edasi tulla ka järske hüppeid. Näiteks CO2-objektid on jõudmas ehitusfaasi ja eks tööjõu kasvav defitsiit hakkab varem või hiljem ka ehitushindadele survet avaldama,” lisab Peterson.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785