16. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: eurotsoonis veniv kriis kasvatab ebakindlust ärikinnisvaraturul

Colliersi analüütikute hinnangul on taaslahvatanud eurotsooni mured jõudnud ka siinsete ettevõtjateni ning tunda on kasvavat ebakindlust ärikinnisvaraturul.

"Kui aasta esimesel poolel olid paljud suurettevõtted, kes suutsid kriisi ajal oma tegevuse konsolideerida, valmis tootmist laiendama, siis täna lükatakse oma laienemisotsused aasta võrra edasi," kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Samas püsib ärikinnisvara investeeringute turg Tinno sõnul üle ootuste aktiivne, käimas on mitmed läbirääkimised. Juulis omandas rahvusvaheline kinnisvarafond BPT Asset Management Lincona Maja umbes 15 miljoni euro eest.

"Lisaks nendele objektidele, kus on garanteeritult positiivsed rahavood, on toimunud ka mitmeid tehinguid arendatavate maatükkidega. Prognoosime, et käesoleva aasta koguinvesteeringud ärikinnisvaras ületavad 200 miljonit eurot - seda on kaks korda enam kui mullu," kommenteeris Tinno.

Ärikinnisvara üüripakkummiste hinnad on alates käesoleva aasta algusest püsinud stabiilsetena. City24.ee andmetel oli Tallinna keskmine küsitud hind augustis 5,64 eurot ruutmeetri kohta, Vilniuses oli keskmine küsitud hind 6,1 eurot ruutmeetri kohta. Keskmised küsitud hinnad näitavad kõikides Balti riikides hetkel tagasihoidlikku kasvutrendi.

Müügipakkumiste keskmine hind on Tallinnas, Riias ja Vilniuses samuti sarnane, varieerudes 1140-1300 euroni ruutmeetri eest - kasvutrendi näitas augustis Vilnius.

Kontoripindade turul on vakantsus A-kassi büroode osas püsinud viimased viis kuud stabiilsena. "Heade kontoripindade üürihinnad on tugevalt tõusnud - potentsiaalsed üürnikud on arusaadavalt reageerinud sellele suurema tagasihoidlikkusega uute, pikaajaliste kohustuste võtmisel," märkis Tinno.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785