24. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis esimene etapp Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliinist

Täna sai valmis esimene etapp Tartut, Viljandit ja Sindit ühendava uue kõrgepingeliini ehitusest, millesse Elering investeerib 34 miljonit eurot.

Elektriliini rajamine tagab vajalikus mahus ja suuremal võimsusel elektri liikumise Eestis ning parandab oluliselt Pärnu piirkonna elektriga varustatust, teatas Elering.

„Uue Tartu-Viljandi-Sindi liini ehitus on Eleringi investeerimiskavas ülepiiriliste ühenduste kõrval lähiaastatel selgelt üks peamisi prioriteete. Liini ehitusse suunatav 34 miljoni eurone investeering kindlustab Pärnu tarbijatele igal ajahetkel kvaliteetse elektri ning samas loob ka võimalused uute tootmisvõimsuste liitmiseks Lääne-Eestis,“ ütles Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi.

Tartut, Viljandit ja Sindit ühendav õhuliin suurendab Eestis ida-lääne suunalist elektrivõrgu läbilaskevõimet. Liini rajamisega kaasneb võimalus ehitada vajadusel ka kolmas Eesti–Läti liin ning tagada Lääne ja Kesk-Eesti elektrivarustus Narva toitepunktidest sõltumatult.  

Liinikaitsevööndi alla mineva maa-ala vähendamiseks ehitatakse õhuliin kaheahelaline ja esmakordselt Eestis paigaldatakse samale mastile kaks erineva pingeklassiga (330 ja 110 kV) ahelat. Esimesel etapil pingestatakse ainult 110kV ahel Tartu-Puhja alajaamade vahel, 330kV ahel pingestatakse peale kogu liini valmimist 2014. aastal. Uue kõrgepingeliini ehitus toimub kahes osas: Tartu–Puhja–Oiu–Viljandi aastatel 2011-2012 ning Viljandi–Kilingi-Nõmme–Sindi aastatel 2013-2014.

Kokku investeerib ettevõte lähtuvalt Eesti elektrimajanduse arengukavast elektri varustuskindluse tagamiseks aastatel 2011–2015 kokku ligi 500 miljonit eurot, lisaks Tartu-Viljandi-Sindi liinile on suuremateks investeeringuteks EstLink 1 väljaostmine, EstLink 2 ja avariireservjaamade rajamine ning samuti Aruküla alajaama ja Eesti Elektrijaama jaotla renoveerimised.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785