23. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa tühjana seisvatest pindadest pungil

Saaremaal ringi liikudes jääb paratamatult silma hulgaliselt tühjaks jäänud ruume - nii kunagisi äripindu kui ka veel hiljuti kellegi koduks olnud kortereid. Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on tegemist ajutise nähtusega, vahendab Saarte Hääl.

"Igapäevased jooksvad kulutused pannakse kokku, saavutatakse sealt mingi säästuefekt ning samal ajal üritatakse oma pinda kas müüa või üürile anda ja nii need pinnad tekivad. See ongi pigem ajastu märk, et mingil hetkel on inimestel otstarbekam oma kodust lahkuda, aga see ei tähenda, et Saaremaa inimestest tühjaks jookseks,” kinnitas ta.

Samas tõi Sooman välja ka teise nüansi: osa tühje pindu võib olla ka sellised, mis buumiajal osteti puhtalt investeerimise eesmärgil. “Kunagi need osteti spekuleerimise eesmärgil – ostan miljoniga, müün 1,5 miljoniga –, kuid siis hakkasid hinnad hoopis langema ning täna pole selliseid objekte võimalik üleüldse enam niimoodi müüa, kui just ise peale ei maksa,” ootavad investeerimise eesmärgil omandatud korterid hetkel Soomani sõnul lihtsalt paremaid aegu.

Compakt Kinnisvara Saaremaa büroo juhataja Natalija Leiten nentis, et kuna ühed suuremad kinnisvara ostjad on siiski välismaalased või mandrilt tulijad, on eelistatumad piirkonnad Saare maakonnas need, mis asuvad Kuivastu sadamale kõige lähemal. Teine populaarsem piirkond on aga endiselt Sõrve säär, kohalikud eelistavad kinnisvara ostmisel aga endiselt Kuressaare lähedust.

Seda, et osa müügis olevaid maju ja kortereid väga pikaks ajaks müüki jääb ja tühjana seisab, põhjendas Leiten sellega, et need on tihtilugu ülehinnatud ja tegelikult sugugi mitte nii heas korras, kui hind eeldaks.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785