15. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome taaskasutab 80% betoonijäätmetest tee-ehituses

Soomes taaskasutatakse 80% aastas tekkivatest betoonijäätmetest tee-ehituses muldrajatistes, kus kvaliteetse purustatud betooniga asendatakse ligi kahekordne vajalik loodusliku kiviainese määr, märkis Soome betoonitööstuse liidu Betoniteollisuus juht, Rudus Oy tegevdirektor Lauri Kivekäs.

Kivekäs rääkis Tallinnas korraldatud suveseminaril eri ehitusmaterjalide samadel alustel kohtlemise tähtsusest ehitust reguleerivate õigusaktide seisukohalt ning keskkonnaasjade ja tööohutuse tähtsusest ehituses.

„Näiteks keskkonnanõuetega arvestamisel ei saa ühtki ehitusmaterjali alusetult eelistada. Keskkonnamõjude võrdluses tuleb vaatluse alla võtta kogu ehitise eluiga. Betoonehitiste pikem kasutusaeg ja madalam energiatarve annavad võrdluses betoonile eeliseid. Samuti on hooldus- ja remondikulud betoonehitistel madalamad ning materjali tulekindlus on suurem,“ tõdeb Kivekäs.

Kivekäs rõhutas ka tööohutuse ja turvalisuse tähtsust: „Meil Soomes on eesmärk olla maailma turvalisim betoonitööstus aastaks 2015. Juhtivates betoonitööstuse ettevõtetes on õnnetuste osakaalu viimase aastaga suudetud vähendada üle 90%.

Soome betoonitööstus arvudes: - Betooni aastane kasutus on Soomes 1 m3 elaniku kohta

- 50% betoonist läheb hoonete ehitusse, 40% infrastruktuuri rajatisse ja 10% kasutatakse mujal- Tsemendi nõudlus oli 2010. aastal umbes 1,75 miljonit tonni- Betoonitööstuse käive oli 2010. aastal  854 miljonit eurot.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785