15. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotusvõrk uuendab Tallinna kesklinna suurima kaablitunneli

Eesti Energia Jaotusvõrk alustas Tallinna kesklinna suurima, Ranna alajaama kaablitunneli ja kaablite uuendustöid. 760 000 eurot maksvad tööd saavad valmis novembris, parandades kesklinna ärihoonete ja majapidamiste elektrivarustuskindlust.

Ranna alajaama kaablitunneli renoveerimine on Jaotusvõrgu käesoleva aasta suurim investeering Tallinna kesklinnas. Ehituse peatöövõtja on Elero AS, tunnelit ehitab Skanska EMV AS ja elektritöid teeb AS Elwo.

Narva maantee all asuvas Ranna alajaama tunnelis, mille kaudu varustatakse elektriga Tallinna kesklinna ärihooneid ja majapidamisi, vahetatakse vananenud kaableid välja ligi 6,5 kilomeetri ulatuses. Ühtlasi renoveeritakse 30 aastat tagasi ehitatud tunnel ja uuendatakse kaablite kandekonstruktsioonid.

„Ranna alajaam ja selle kaablid on kesklinna majapidamiste ja ärihoonete elektritoite seisukohalt kriitilise tähtsusega. Rikkeohtlike kaablite väljavahetamine ja tunneli renoveerimine parandab varustuskindlust ligi 9100 lepingulisel kliendil, kuid mõjutatud elektritarbijate arv on sellest kordades suurem,“ ütles Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere. Uuendatud tunnelis on kaabelliinide töökindluse tagamiseks paremad tingimused ja lihtsam ligipääs, mis kiirendab kaablite hooldamist ja vajadusel rikete kõrvaldamist.

Tallinnas jõuab elekter alajaamadest tarbijateni kuue suurema kaablitunneli kaudu. Viimastel aastatel on renoveeritud Kristiines paiknev Endla alajaama tunnel ja Linnahalli juures asuv Elektrijaama alajaama tunnel. Käesoleva aasta teises pooles on plaanis uuendada ka Lasnamäe Ida alajaama kaablitunnel.

Kokku investeerib Jaotusvõrk Tallinna elektrivõrgu uuendamisse 2011. aastal ligikaudu 3,8 miljonit eurot. Suurimateks töödeks on Kopli 35-kilovoldise alajaama uuendamine, Pääsküla 35/6 kV alajaama avariijärgne taastamine, Mustamäe haigla liitumine ja Ranna alajaama kaablitunneli ehitamine.

Eesti Energia Jaotusvõrk haldab kokku üle 61 000 kilomeetri elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama.

 

Ranna tunnel enne renoveerimist
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785