24. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunda Nordic Tsement jõudis kasumisse

Ehitusmaterjalide tootja AS Kunda Nordic Tsement jõudis eelmisel aastal kahjumist taas kasumisse. Ettevõtte teenis 37, 17 miljoni euro suuruse käibe juures kasumit 37,2 miljont krooni ehk 2,38 miljonit eurot.

Aasta varem oli ettevõte teeninud 42,4 miljonit krooni kahjumit. Kuid möödunud aasta teises kvartalis hakkas Eestis ehituse maht ja seeläbi ka tsemendi müük peale kaheaastast kukkumist märgatavalt kasvama. Kui aastat alustati töötades ühe ahjuga, siis teise kvartali tulemuste järel otsustati käivitada ka teine ahi.

Ettevõtte teatel oli aasta jooksul müük juba 10% parem kui 2009. aastal. Tagasilöögi andis vaid detsember, kui lumerohke talve tõttu tõusis tsemendi müük ainult 7%.

Ehitusmahud kasvasid ka Kunda Nordic Tsemendi peamistel eksportturgudel Venemaal, Soomes ja Lätis. Tsemendi eksport kasvas aasta varasemaga võrreldes 24%. Lubjakivikillustiku müügimaht suurenes 24%, mille taga oli suurem teedeehituse maht ja betooni tootmise kasv. 27% kasvas graniitkillustiku müügimaht, mida hakati Eestis müüma 2009. aastal. Graniitkillustikku tarnitakse heidelberg Cement Groupi kuuluvast Norra firmast.

Kunda Nordic Tsemendi möödunud aasta müügikäive oli 581,54 miljonit krooni ehk 37,17 miljonit eurot, mis on mõnevõrra suurem aasta varasemast tulemusest.

Ettevõtte investeeringute maht eelmisel aastal vähenes. Kokku investeeriti 9,6 miljonit krooni. Suuremad projektid olid uus põleti pöördahjule, gaasianalüsaator ja ettevõtte koosseisu kuuluva Kunda Sadama terminali ehitus.

Ettevõtte töötajate arvus eelmisel aastal suuri muutusi ei tehtud. Keskmine töötajate arv oli 222 (2009. aastal 259 töötajat). Suuremad ümberkorraldused viidi ettevõttes läbi juba 2009. aastal.

Tänavu on plaanitud koduturul eelmisest aastast mõnevõrra suuremat müüki. Kuna konkurents on tugev, siis on ettevõtte teatel peamine eesmärk säilitada koduturu osa. Ekspordis loodetakse nii tsemendi kui klinkri müügi kasvu. Vajadusel on ettevõte valmis käivitama kolmandat pöördahju.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785