4. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnistamisavalduste elektroonilise esitamise kord muutub

Alates 28. maist hakkab kinnistamisavalduste elektrooniline esitamine toimuma e-posti asemel läbi uue kinnistuportaali, mis võimaldab lisaks avalduste esitamisele veebipõhiselt vaadata, muuta ja tagasi võtta ka juba menetluses olevaid avaldusi.

Pärast kinnistusportaali rakendumist 28. mail aadressil https://kinnistuportaal.rik.ee ei ole enam võimalik kinnistamisavaldusi kinnistusosakonnale e-posti teel esitada. E-posti teel esitatud kinnistamisavaldused tagastatakse kinnistusosakonna poolt neid registreerimata.

Justiitsministeeriumi nõuniku Piret Saartee sõnul on kinnistuportaali eeliseks praeguse avalduste e-posti teel saatmise ees kinnistamisavalduse kiire ja mugav koostamine ning esitamine, sealhulgas esitatud kinnistamisavalduste registreerimine reaalajas. Lisaks eeltoodule pakub kinnistuportaal palju erinevaid lisavõimalusi.

„Näiteks on kasutajatel võimalus portaalis esitada täiendavaid dokumente juba menetluses oleva kinnistamisavalduse juurde ning muuta ja tagasi võtta juba esitatud kinnistamisavaldust ning tasuda samas keskkonnas koheselt ka riigilõiv. Seega laienevad veebipõhised võimalused oluliselt,“ ütles Saartee.

Samuti on uues portaalis võimalik koostada ja esitada määruskaebuseid tehtud kandemääruste peale, anda kinnistusraamatusse kande tegemiseks vajalikke nõusolekuid ning volitusi kinnistamisavalduse esitamiseks.

Kinnistuportaal on mõeldud kasutamiseks kõigile, kellel on vaja esitada kinnistamisavaldus, millele ei ole vaja lisada notariaalselt tõestatud vormis asjaõiguslepingut. Juhul, kui kinnistusraamatu kande tegemise eelduseks on notariaalselt tõestatud vormis asjaõigusleping, koostab ja edastab kinnistamisavalduse kinnistusosakonnale notar.

„Samuti jääb loomulikult alles võimalus esitada kinnistamisavaldus notari vahendusel ka kõigil teistel juhtudel,“ rõhutas Saartee.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785