3. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sirkel & Mall: projekteerimisturg on hüppeliselt elavnenud

Arhitektuuri- ja inseneribüroo Sirkel & Mall OÜ tegevjuhi Paavo Pärna sõnul võib alates aprillist täheldada hüppelist elavnemist projekteerimisturul.

"Hinnaküsimisi ja projektide tellijaid on nii palju, et keeruline on ettevõtte struktuuri ja protsesse kaasajastada, vältimaks segadusi projekteerimistöös," rääkis Pärn. Tema sõnul laekub neile iga päev  vähemalt 2-3 hinnaküsimist ning haruldased pole juhud, kus tellija soovib töö tellida hinnast olenemata.

Suurt mõju turule on avaldanud Pärna arvates Riigi Kinnisvara korraldatavad  hanked, mida rahastatakse saastekvootide müügirahaga. "Nii turu üldine elavnemine kui saastekvootide rahad on tekitanud buumilaadse olukorra. Erinevus võrreldes aastaga 2007 seisneb tellija soovis pöörata suurt rõhku energiasäästule ning ka mudelipõhine projekteerimine (BIM) on muutunumas standardiks," märkis ta.

"Kuna projekteerimist võib vaadelda kui turu muutuste indikaatorit, siis julgen ennustada ka kinnisvarasektoris lähima poole aasta jooksul suuri muudatusi ja turu hüppelist elavnemist," lisas Pärn. 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785