Autor: Liivi Tamm • 25. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Looduslik krohv lubab majal hingata

Hingavad looduslikud krohvid mõjuvad hästi maja tervisele. Tanel Tubin Öko-Projekt Grupp OÜst kinnitas, et tuppa sobib ühtviisi hästi nii savi- kui ka lubikrohv.

"Savikrohvi vannituppa veega kokku puututvatele pindadele ei sobi panna. Kerge niiskus ei tee muidugi midagi. Lubikrohv sobib ka niisketesse ruumidesse: traditsiooniliselt kaetakse sellega hoonete fassaade,” selgitas Tubin.

"Paduvihmaga saab lubikrohv märjaks, ent soojaga niiskus aurustub,” lisas ta. 

Niiviisi hoiab looduslik krohv mädaniku tekke eest: kui näiteks kivistunud lubjarikas krohv imab endasse hästi vett, jaotub see ühtlaselt ning kuivab krohvitud puitpindadest takistamatult välja.

Dekoratiivkiht võib õhuke olla

Ent milline on piisav ja sobiv krohvikihi pakus? “Fassaadil võiks lubikrohvi paksus olla 18 –24 millimeetrit, samuti siseruumides. Loomulikult, kui tegu on pelgalt dekoratiivsuse pärast krohvitud pinnaga, võib krohvikihi paksus toas olla kas või 10 millimeetrit,” rääkis Tubin.

Savikrohvi puhul piisab kivipinnal õhemast, pooleteisesentimeetrisest krohvikihist. Puitpinnad vajavad paksemat kihti, sest liiga õhukese kihi puhul võivad muidu tekkida mõrad.

Lihtsamad tööd peaksid olema jõukohased ka isetegijale: väga valesti on midagi keeruline teha. Algajal võib lõpptulemus jääda ebaühtlasem, ent eks siingi kehtib vanasõna “ise tehtud, hästi tehtud” – sooja savikrohviga kaetud pinnalt ei olegi vaja loodiga mõõdetavat siledust taga ajada. Oluline on lihtsalt mitu kihti (aluskiht, vahekiht ja lõpuks viimistluskiht) krohvida.

Krohvidel lai värvivalik

Krohvisegusid saab nii ise kokku segada kui ka valmis kujul osta. “Kui küsimus on vaid ühe seina või toa krohvimises, siis need, kes ise teevad, eelistavad enamasti valmissegusid. Eestis on mitu tootjat, kes lubi- või savipõhist kuivmörti pakuvad, valida saab tera suurust ja värvitooni,” selgitas Tubin. “Oma ettevõtte tarbeks segame mördi tavaliselt ise kokku.”

Lubimördi värvitooni määrab lubja osakaal: mida enam lupja, seda heledam. Samuti mõjutab lõpptulemust kasutatava liiva toon: valget karva liiva lisamisel jääb lõpptulemus heledam.

Savikrohvi värvi määrab peamiselt savi toon, vähem liiva toon ja lisatud kiudained. Eestis leidub seitset liiki savi, mille värvus varieerub hallikast ookrini. Valikus on hallikad ja kollakad toonid. Masstootmisesse erilised värvitoonid tavaliselt ei jõua – need on seevõrra kallimad. Krohvi võib üle värvida kaseiin- või savivärvidega, nii säilivad seina hingavad omadused.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785