9. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Columbia-Kivi: kiviturg on kreenis!

Fassaadikivide, seinaplokkide ja ka sillutuskivide tootmise sektoris on jätkuvalt keerulised ajad. AS Columbia-Kivi müügijuht Vallo Puusepp on siiski optimistlik ja arvab, et "kipsiaeg" ehituses hakkab mööda saama.

"Turg on kreenis! Meie suurimaks konkurendiks on odav hind.  Ehituse kõrgperioodil ja ka languse alguses tuli turule uusi tootjaid, kes ei arvestanud kivituru tegelikkuses suhteliselt väikeste mahtudega. Üliagressiivne hinnapoliitika on langetanud hinnad kohati tasemeni, kus tekib küsimus, kuidas saab tootmisele pidevalt peale maksta ja kas selline tegevus  tagab ka erinevatel tehastel  toodete kvaliteedi. Numbrid näitavad, sellise tegevuse juures saab petta saab kas riik või klient," rääkis Puusepp ja lisas, et Columbia-Kivi tehas endale sellist tegevust lubada ei saa  .

"Kipsiaeg hakkab otsa saama! Inimesed on hakanud aru saama, et maja ei ehitata vaid 10-15 aastaks," rääkis Puusepp. "Puitkarkass- ja kipsmajadega võrreldes on kivimajal palju  eeliseid – hooldevabam, paremad heliisolatsiooni omadused, stabiilsem mikrokliima mille tagab  betoonkivi hea,“ loetles ta.

„Maja, mille seinas kasutatakse kolme  kihti: kandev osa eraldi (näiteks betoonplokk), soojaisolatsioonimaterjal (vill / vahtpolüstereen ) ja fassaadikvi, on kõige klassikalisem ja võib ka väita, et kõige  kvaliteetsem seinalahendus. Seda seetõttu, et  kõikide tööetappide käigus on väga lihtne jälgida ja kontrollida ehitamise kvaliteeti," selgitas Puusepp.

Ta tunnistab, et kivi kasutamine fassaadis on küll mõnevõrra kallim, kui võrrelda seda näiteks maja soojustustusele kantud  õhekrohv  fassaadiga, aga samas on tegemist ka  kõige püsivama  lahendusega.

Puusepa sõnul dikteerib toodete hinda praegu selgelt turg. Ehkki ehitushinnad on tõusuteel, pole materjalide hinnad tõusnud ja kliendil on hetkel soodne kivi osta. "Kliendid on hinnatundlikud, ent praegu on  märksa odavam kivimaja ehitada kui mõned aastat tagasi," sõnas ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785