28. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG sai loa osta Kohtla-Järve Soojus

VKG Energia sai 22. veebruaril Konkurentsiametilt loa kohaliku soojatootmis- ja varustusettevõtte Kohtla-Järve Soojus AS 59,2% suuruse aktsiapaki ostmiseks.

Detsembris sõlmitud ostu-müügilepingu tulemusel saab VKG Energiast ainuke Kohtla-Järve ja Jõhvi piirkonna soojatootmis- ja varustusettevõte. Omatoodetud soojuse tarnimiseks Ahtme–Jõhvi regiooni alustas VKG Energia üle 20kilomeetrilise soojustrassi ehitamisega, mille maksumus küünib 19 miljoni euroni. Tarnitava soojuse allikaks on Kohtla-Järvel paiknev põlevkivitöötlemise kompleks, mis kuulub samuti VKGle ning toodab kütteõlisid ja põlevkivigaasi.

„Kohtla-Järve Soojus ASi näol oleme soetanud ettevõttele turu omatoodetud soojuse müügiks. Tänu töötavatele vabrikutele ja eelmise aasta jooksul käivitatud Petroter I tehasele saame varustada soojusega kogu Kohtla-Järve – Ahtme – Jõhvi piirkonda ning lisaks ümberkaudseid tööstusettevõtteid omatoodetud elektriga. Petroter II tehase käivitamisega, mille planeerimine algas käesoleval aastal, kasvab meie võimsus veelgi," sõnas VKG Energia juhatuse liige Andres Veske.

"Oleme täiesti veendunud, et regiooni soojavarustust on kõige loogilisem korraldada juba olemasoleva võimsuse põhjal. See aitab ka hoida soojuse hinda riigi teiste piirkondadega võrreldes madalamal,” lisas ta.

Praegu varustatakse Ahtme-Jõhvi piirkonda soojusega põlevkivi baasil töötavast Ahtme soojuselektrijaamast. VKG toodetud soojus jõuab regiooni alates 1. jaanuarist 2013, mil Ahtme soojuselektrijaam on sunnitud oma töö ELi looduskaitsenõuete tõttu lõpetama.

Eesti Energia ja VKG Energia vaheline ostu-müügileping allkirjastati detsembris 2010. Seejärel esitati Konkurentsiametile taotlus soojatootmisettevõtete ühendamiseks. Kohtla-Järve Soojus ASi 59,2% suuruse aktsiapaki maksumuseks on 87 miljonit krooni ehk üle 5,5 miljoni euro. 40,8% aktsiapaki ostis VKG Energia 2006. aasta augustis. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785