22. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roben: kiirelt taastunud korteriturg tõmbab hoogu maha 

 ASi Merko Ehitus juhatuse esimehe Tiit Roben sõnul jääb hoogsalt arenenud korteriturg ilmselt tänavu oodatust vaiksemaks - ehitushind on korteril kasvanud kuni kolmandiku, samas müügihind pole muutunud.

Robeni sõnul tingib ehituse sisendhindade kiire kasv objektide kallinemise, jätkuvalt on suurim probleem riigihangete ümber toimuv.

„Sisendhindade kiire kasv mõjutab ehitusturu kujunemist 2011. aastal. Näiteks vahepeal  hoogsalt arenenud korteriturg jääb ilmselt tänavu vaiksemaks, kui veel pool aastat tagasi tundus. Korterite ehitushinnad on kuue kuu jooksul tõusnud kohati kuni kolmkümmend protsenti, samal ajal müügihinnad pole praktiliselt muutunud“, sõnas Roben.

Tema sõnul on Eesti ehitusturu suurimaks probleemiks endiselt  maksumaksja raha eest korraldatavad hanked, nende kvaliteet ja jätkuvad „minemajalutamised.“ Selliseid projekte, kus ehitajal oleks majanduslikult kasulik poole pealt lahkuda, on kõigil ettevõtetel, kuid kõik seda JOKK võimalust ei kasuta,“ ütles Roben.

Robeni sõnul saavad ehitusfirmad täna enamuse töödest riiklikelt  tellijatelt,  kes tajuvad ehitajate keerulist olukorda ja saavad seeläbi muuta hankedokumendid vägagi tellija keskseks.

2010. aasta oli Robeni sõnul murdeline, kuna Eesti turule sisenesid agressiivselt Läti ehitusfirmad.

Merko Ehituse emaettevõtte omanike osa neljanda kvartali koondkahjumist kasvas 2009. aasta neljanda kvartali 254 000lt eurolt neljale miljonile eurole.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785