Autor: Ain Alvela • 27. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidutöösturid hinnatõusu ei oota 

Saematerjali tootjad ja teised puidutöötlejad on praeguseks karmist kriisist välja tulnud – kel oli määratud kõrbeda, see kõrbes, ent need, kes suutsid ennast kesistes oludes vee peal hoida, jätkavad nüüdsest juba tõusuteel, kirjutab Äripäeva kuukiri Tööstus.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Ott Otsmann märkis, et puidusektori kiire ekspordikasv saavutati tänu ettevõtete kiirele ja paindlikule reageerimisele globaalses majanduses toimunud muutustele.

Otsmann on seda meelt, et hüppelist tõusu võimaldas ennekõike puidutoodete pea olematu pakkumine vahepealsel paaril aastal, sestap piisas vaid väikesest nõudluse kasvust, et numbriliselt justkui tohutut arenguhüpet sooritada.

„Edaspidine areng sõltub toormeturu stabiilsusest,“ tõdes Otsmann. „Oluline on loomulikult efektiivsuse kasv ning konkurentsivõime paranemine võrreldes põhjamaadega, kes teadagi on traditsioonilised metsa- ja puidutööstuse maad ning kelle mahud on meie omadest kordades suuremad. Ning kõrgema lisandväärtusega toodetesse panustamine on tähtis.“

Otsmann prognoosib Eesti metsa- ja puidutööstusele tänavu kasvu ning kindlasti jätkuvad investeeringud kõrgema lisandväärtusega toodete tootmisesse. "Praegu on osadel turgudel (näiteks saematerjali osas) märgata teatud langust ja ebakindlust, samuti on kasvanud laoseisud meil ja meie konkurentmaades Soomes ja Rootsis," märkis ta, etn lisas, et langus ei saa olema suur, sest laoseisudesse suhtuvad ettevõtjad nii Eestis kui mujal praegu oluliselt konservatiivsemalt kui seda tehti buumiaastatel.

"Kui oleme efektiivsed, on metsa- ja puidutööstussektori kõigis tegevusharudes võimalik kasv või vähemalt stabiilsus. Efektiivsus ja kõrgema lisandväärtusega tooted on peamised märksõnad. Materjali hinnaprognoosides 2011 võiks olla ettevaatlik, tõenäoline on pigem stabiilne hinnatase," nentis Otsmann.   

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785