Autor: Piret Reiljan • 21. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusärimees hakkas kriisi ajal investoriks

Üle kümne aasta ehitusfirmat Viimsi Keevitus omanud Jaak Ritso kogus 2009. aastaks ettevõttele pea 90 miljoni kroonise (6 miljoni eurose) vaba raha puhvri ja otsustas siis, et säästud tuleb väärtpaberitesse kasumit teenima panna.

Samal teemal

Vaata, kes suplevad rahas!Kanajev istub rahasHabakuk: vaba raha eest ostame kinnisvaraVaba raha - kuningas või rämps?Auto24 eksomanikud: käes aeg investeeridaRootsis mööbliärid müünud ettevõtja tõi tulu EestisseMaxima omanikud tõid osa varandust EestisseFirma väärtpaberiportfell on mõnekümne miljoni kroonine ja püsib plussis, Ritso sõnul ikka üle 10 protsendi. Kuhu täpselt raha paigutatud on, ei taha ta avaldada, ütleb vaid, et võimalikult erinevatesse valdkondadesse ning peamiselt väljapoole Eestit. Osa investeeringuid valib Ritso ise välja, aga firmal on selleks ka eraldi tiim. "Kui põhitegevus ei tooda, siis investeeringud toodavad," sõnab ta.

Aastatega kogutud likviidne vara ei teeni siiski üksnes investeerimise eesmärki. Paaril viimasel aastal on firmal turg üsna tugevalt ära kukkunud ning liialt odava hinnaga võidetud tööd on toonud valusaid kaotusi. Just siin tulid appi firma kontol tiksunud kümned miljonid kroonid, mis ei sundinud raskel ajal laenu järele haarama ega end ribadeks rabelema.

"Võitsime hankeid liiga odava hinnaga," nendib Ritso nüüd tagasi vaadates. Kui 2009. aastal teenis firma pea 40 miljonit krooni (2,4 miljonit eurot) kasumit, siis eelmise aasta kahjum tõotab tulla sarnases suurusjärgus. Kukkumine toimus kõrgelt, kuid tugev puhver võimaldab püsti tõusta ja tolmu maha pühkida.

Ehitusturu hääbumist ilmestas Viimsi Keevituse jaoks kasvõi see, et varasema 90protsendise eratöö asemele tekkis paaril viimasel aastal samas suurusjärgus avaliku sektori töid, mille võitmine aga sundis hindu lati alla suruma. Lisaks, kui enne 2009. aastat tegutses firma Tallinnas ja lähiümbruses, siis kriis sundis võtma vastu töid üle Eesti, näiteks Saaremaal.

Viimsi Keevitus alustas omal ajal umbes 5 töötajaga sisetöödega, nüüd on töötajaid 30 ringis ja kanalisatsioonivõrkude ehituses konkureeritakse suurte ehitusfirmadega nagu Merko. Ritso sõnul on konkurente siiski väga keeruline kaardistada, sest suurim konkurent võib olla ka suurim tellija, sest tema firma teeb nii pea- kui ka alltöövõtte.

 

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785