Autor: Lemmi Kann • 3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Laugus: odavnev raha toob kaasa laenusurve

Uus Maa Kinnisvarabüroo ootab huvi kasvu kinnisvaraturul märtsiks. Juhatuse liikme Jaanus Lauguse sõnul toob odavnev raha kaasa laenusurve, turunduskampaaniad ja tihedama konkurentsi.

Järgneb intervjuu Jaanus Laugusega.

Tallinna korterite keskmine hind ja üüriturg?Tallinna korterite keskmine hind tõuseb 10%. Üüriturg sai langustrendist üle 2010. aasta teisel poolaastal. Üürikorterite pakkumine on vähenenud ja hinnad vaikselt tõusule suundunud. 2010. aastal oli Uus Maa andmetel Tallinnas üürihindade tõus kuni 5%. 2011. aastal eeldame tõusutrendi jätkumist. Praegu on neid ostjaid vähe, kes ostavad korteri, et seda välja üürida. Lisaks toob euro kasutuselevõtmine kaasa hinnaümardused ülespoole.

Kuidas mõjutab kinnisvaraturgu euro käibeletulek?Jaanuar ja veebruar võib olla uue rahaga harjumise aeg. Märtsiks ootame huvi kasvu kinnisvaraturul. Usume, et pankade laenuandmise vajadus elukondlikus sektoris tõuseb, kuna euro kasutuselevõtt ja Eesti stabiilsed majandusnäitajad parandavad meie reitinguid ning maailma raha hakkab meie turu vastu elavamat huvi tundma. Odavnev raha toob kaasa laenusurve, turunduskampaaniad ja tihedama konkurentsi selles sektoris. See omakorda soodustab kinnisvara ostujõudu ja hinnakasvu. Usume, et euro ja meie majandusnäitajad äratavad investorite huvi Eesti vastu.

Mis toimub uute arendusprojektidega?Arendusprojektide maht tõuseb Tallinnas 1500 ühikuni aastas. Ohtlikuks võivad saada mastaapsemad projektid, kus müüdavate ühikute arv ületab 50. Hästi õnnestub müüa Tallinna arendatavaid kortereid, mis ehitatakse väljakujunenud, tugeva infrastruktuuriga keskkondadesse, nt kesklinna või selle lähistele, ja kus korterite arv jääb alla 50.

Mis juhtub hinna-kvaliteedi suhtega?Ehitushind tõuseb. Samas, ehitusettevõtted vajavad tellimusi ja tööd ning seega ehitatakse 2011. aastal veel mitmed ehitusobjektid omahinnaga, et säilitada käive ja inimesed meeskonnas. Samas hinnatõusu kindlustab jätkuv toorme ja materjalide hinnatõus.

Et tagada hea läbimüük uusarenduste puhul, tuleb mõelda kvaliteedile, arhitektuurile, hoone praktilisele ja efektiivsele kasutusele. Energiasäästlikkus omab aina olulisemat tähendust nii investorite kui ka koduostjate hulgas.

Kas saabub oodatud positiivne pööre ärikinnisvaraturul?Ärikinnisvaraturg on pead tõstmas juba eelmise aasta teisel poolel. Enamik Tallinna äripindade turust on oma põhja saavutanud. Saabunud on stabiilsus. Uute büroomajade vakants on alla 30%. Üürihinnad on küll madalad, kuid järgmisest aastast võib siin toimuda korrektuure ülespoole. Usume, et äripindade turul Tallinnas on järgmisel aastal oodata 5% hinnatõusu.

Kuidas välisinvestorid eurole reageerivad?Usume, et euro tulek ja värske Country of the Year tiitel ajakirjalt Economist annab investorite huvile tuult tiibadesse. Eesti turg on Euroopas üks atraktiivsemaid. Suure raha tulekut segab küll meie väiksus, aga keskmised ja väikeinvestorid leiavad kinnisvarasektorist palju põnevaid võimalusi.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785