23. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Pleksepp: lätlased ja hiinlased teedeehitust odavamaks ei tee

TREV-2 Grupp AS juhatuse esimees Tõnis Pleksepp

Järgneb intervjuu.

Millisena jääb meelde aasta 2010? Millised olid olulisimad sündmused?

Aasta 2010 jääb meelde „masust mustava", kuid töise aastana. Aasta algul tuli ehitajatel jätkuvalt olla objektidel "kaasfinantseerijaks" ehk hanke võitmise nimel pakkuda alla omahinna. Küllap kõigil suurenesid juriidilised kulud vaidlusteks hangetel ja objektidel.

Suurenes projekteerimis-ehitushangetega objektide arv. Lätlaste toomine Eesti teedeehitusturule ja sellega kaasnev "Pärnu ümbersõidu saaga" pole ilmselt lõppenud, kuid vaevalt tellija siit midagi enda jaoks positiivset leiab. Hangete venimisega kaasnevad kiirustamised objektide tähtaegade pärast ning sellest lähtuvad  uued vaidlused. Tulemuseks on üldine rahulolematus.

Järeldus: tellijad ja töövõtjad ei olnud ega ole valmis taolisteks pingeteks. Püüdes jätta kõik riskid ja probleemid töövõtja kanda, lõikab kõige enam näppu tellija ja kaotab liikleja.

Kõik objektid, nii suured kui väikesed, kus taolisi probleeme polnud, võib liigitada heade sündmuste hulka.

Mis on ehitusturul aasta "ämber", mis aasta õnnestumine?

Aasta "ämber" on kahtlemata Aruvalla-Kose hankega seonduvad otsused. Kui jaanipäeval olime veendunud, et meie konsortsium tegi parima pakkumise ja võis loota peatse lepingu ning töise sügis-talve peale, siis juulist hakkas tulema kummalisi otsuseid. Nendest "pärlitest " ja järgnevast ei saa kasu ilmselt keegi.

Aasta õnnestumine: fakt, et enamus ehitusfirmasid on jätkuvalt pildil ja pakkumas, ongi tähtis. Kui meie objekte hakkavad ehitama lätlased või näiteks hiinlased, ei tee see ehitusturgu odavamaks ega taga kvaliteeti. Võib olla üsna kindel, et pigem on karta vastupidist.

Milliste tulemustega lõpetate tänavuse aasta? Millised on sihid ja ootused järgmiseks?

AS TREV-2 Grupp lõpetab aasta lootusrikkalt. Kuigi ei saanud raskelt ja kitsilt turult käibekasvu rahalises mõttes, suutsime toota ja paigaldada enam asfaltbetooni kui mullu. Meie konkurentsivõimet parandab uueks aastaks ka finantsinvestor, kellega jõudsime äsja tehingu jõustumiseni.

Peamiseks sihiks uuel aastal on kontserni sisene ja väline tugevdamine.

Kui aasta toob vähem tööd juristidele ja rohkem ehitajatele, siis võib loota ka positiivset aastat.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785