Autor: Enno Rebane • 22. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teedeehituses jäi kohalik materjal tahaplaanile

Kohalikule turule orienteerunud ehitusmaterjalitootja jaoks pole mööduv aasta just kergete killast olnud. Suurima negatiivse trendina toob Eesti Ehitusmaterjalitootjate Liidu tegevjuht Enno Rebane välja selle, et tänavu valmis suur osa teede alustest imporditavast killustikust.

2010. aasta on ehitusmaterjalide tootmise poolest olnud kõvasti kreenis katastroofilise 2009. aasta poole. Negatiivsed uudised on paraku ülekaalus ja seda eelkõige kohalike ehitusmaterjalide kasutamise poolelt vaadatuna.

2009. aasta oli väga suurele osale ehitusmaterjalitööstuse ettevõtetest kahjumlik, erandiks vaid ehituskeemia tootjad. Kohaliku ehitusmaterjalide turu tootjatele ei ole käesolev aasta sugugi kerge olnud.

Suurim negatiivne trend oli teedehituse otsustav seljapööramine kohalike ehitusmaterjalide kasutamisele. Vastupidiselt aastakümnete jooksul välja kujunenud paekivikillustiku kasutamisele teede alustes, on tänavu suur osa teede alustest valmistatud imporditavast tardkivimkillustikust. Tulemus räägib iseenda eest - paekillustiku müük on 2010. a langenud üle 30% ja seda võrreldes eelmise, katastroofilise, aastaga.

Sektorile mõjub negatiivselt ka järjekordne otsustav kaevandamistasu tõstmine. Tundub, et eelmisel aastal vastavat seadusemuudatust vastu võttes puudus otsustajatel sisuline arusaam oma tegevusest - raske on muul viisil seletada seda, et tänavu on teatud paekillustiku ja täitepinnase (mida tööstuslikult praktiliselt kasutada ei saa) kaevandamistasu sisuliselt ühesugune. Ja kui praegu räägitakse sellest, et järgmisel aastal maksud ei tõuse, siis on see teave väär. Näiteks paekivi kaevandamistasu tõuseb 25%. Paneme selle uudise 30% müügimahtude langemise kõrvale!

Siiski on ka positiivset. Eksport kasvas tänavu 9 kuuga enam kui 25%. Eraldi väärib märkimist ebatraditsionaalse eksporttoode – betoonelemendid, mille üks edukaimaid eksportööre on Tartu Maja Betoontooted.

Kohaliku ehitusmaterjalide turu tootjate jaoks 2011. aasta midagi väga positiivset ei luba. Prognoosime küll ehitusmahtude suurenemist, mis võiks toimuda eelkõige Euroopa Liidu finantside ning CO2 müügist saadavate rahade arvel, kuid need ei pruugi oluliselt aidata meie täitematerjalide, betoonide ja müürikivide tootjaid ehk just neid, kellel endiselt raskelt läheb.

Raske olukord tähendab muu hulgas seda, et liit jätkab koostööd maksu- ja tolliametiga ka järgmisel aastal, osutades valdkonna võimalikele ebaausatele ettevõtetele. Lootma siiski peab - eluhoonete uusehitus võiks küll järgmiselt aastal veidi kasvama hakata.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785