Autor: Koit Brinkmann • 20. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahumägil loata ehitamise eest trahvid soolas

Riigikogu reformierakondlasest õiguskomisjoni liikmel ja julegolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimehel Jaanus Rahumägil on ehitusseaduse rikkumiste eest soolas kaks rahatrahvi Harku valla ehitusjärelevalvelt.

Seaduste karmistamise lubadusega poliitikasse tulnud riigikogulast trahviti aastate eest ka Haapsalu ligidal suvila ehituskeeluvööndisse ehitamise eest.

Mullu aprillis esitas Rahumägi Harku valda ehitusloa taotluse, millega soovis laiendada enda Tabasalu eramut. Ehitusjärelevalve spetsialistid hakkasid pabereid vaatama ja avastasid vana ja uut projekti kõrvutades erinevused. Valla ehitusjärelevalve inseneri Vjatšeslav Fomtšenkovi sõnul oli tegu eramu ebaseadusliku laiendamisega, millele Rahumägi pidanuks taotlema ehitusloa.

Rahumägi koos Concordia advokaadibüroo juristi Mihkel Tasaga käisid vallas asja selgitamas, nende sõnade järgi toimus ehitamine juba 2002. aastal. Et väärtegu aegub kahe aastaga, pääses Rahumägi karistusest laienduse mitteseadustamise eest.

Küll ootab teda trahv selle eest, et ta ei ole ehitamise lõpetamisel taotlenud ehitisele kasutusluba. Rahumägi põhjendusel saab ta kasutusluba siis taotleda, kui ehitus on lõplikult valmis.

Tundub tühise asjana, seda võib tähelepandamatusest juhtuda meist igaühega. Kuid riigikogu kapo komisjoni esimehel on veel teinegi trahv kukil ning see juba sellesuvise tegevuse eest. Juuni algul avastasid valla ametnikud, et Rahumägi oli maha võtnud kokku 66 meetrit võrgust piirdeaeda ning lasknud ehitada klombitud kividest postid ning paar päeva hiljem oli postide vahel paigas ka raudaed.

Jällegi võib see tunduda norimisena, kuid ehitusseadus nõuab sellisel puhul omavalitsuse kirjalikku nõusolekut. Seda aga pole keegi taotlenud. 21. juunil saadeti Rahumägile tähitud kirjaga kutse tulla valla ehitusjärelevalve spetsialisti juurde. Sellele ei reageeritud.

6. oktoobril tehti juba ettekirjutus, tähtajaga novembri keskpaik. Jurist Tasalt tulid seejärel paberid, millega ettekirjutus täideti. Praegu käib väärteomenetlus seaduserikkumise suhtes. Rahumägile on saadetud uus kutse ilmuda ametniku juurde, kuid seda on seni samuti eiratud.

Kokku on Rahumägil siis kaks ehitusseaduse rikkumist, mõlema puhul võib ta saada kuni 18 000kroonise trahvi. Nulltolerantsi ja karistuste karmistamise lubadustega 2003. aastal poliitikasse tulnud Rahumägi on ka varem ebaseadusliku ehitamisega tuntust kogunud.

2003. aastal ehitas ta Haapsalu lähedal Topu randa ilma loata ehituskeeluvööndisse suvemaja. Maja kerkis merele lähemale kui seadus seda lubas. Keskkonnainspektsioon trahvis poliitikut toona küll 7800 krooniga ning käskis hoone lammutada, kuid Rahumägi ning Ridala valla kirjad tollasele keskkonnaministrile Villu Reiljanile sillutasid tee ministri otsusele vähendada erandkorras ranna ja kalda ehituskeeluvööndit.

"Olen oma karistuse liigse kiirustamise ja loata ehitamise eest juba omanikuna saanud ja kahetsen juhtunut. Palun luba hoone säilitamiseks," kirjutas Õhtulehe andmetel Rahumägi Reiljanile.

 

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785