16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: kinnisvaraturg elavnes laenu abita

Vaatamata suhteliselt madalale tarbijakindlusele on kinnisvaraturg hakanud näitama elavnemise märke, kasvades tehingute hulgalt 2009. aastaga võrreldes 25%. Swedbank nentis, et samas on laenuga finantseeritud kinnisvaratehingute osakaal tippajaga võrreldes oluliselt vähenenud.

Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktori Andres Tuki sõnul on näiteks uusarenduste korterite müük olnud edukas nii Tallinnas kui ka Tartus. "Uute korterite keskmine hind Tallinnas on selle aasta jooksul tõusnud koguni 16% ning on näha, et märgatav osa tehingutest, mis on hinnatumates asukohtades, tehakse investeerimise eesmärgil. Teise tendentsina võib välja tuua keskmine netokuupalga ja korteri keskmise ruutmeetri hinna ühtlustumise, mis teeb kodu soetamise paljudele käega katsutavamaks. Samas peab tõdema, et hea asukohaga kinnisvara hinnad on ka edaspidi pigem tõusvas trendis" rääkis Tukk.

Laenuturg näitas kolmandas kvartalis mõningast kosumist võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, kasvades aastaga 10%. "See kasv on aga olnud ootuspäraselt tagasihoidlik ning enne tuleva aasta lõppu ei prognoosi me ka suuremat tõusu. Peamiseks teguriks on nõrk sisemaine nõudlus, mida põhjustab eelkõige hinnatõusust ja tööpuudusest tulenev madal tarbijakindlus."

Swedbanki hinnangul on aga kodu soetamiseks hea aeg. "Laenuhind püsib suure tõenäosusega soodsal tasemel ka järgmisel aastal, samuti ei ole näha euribori hüppelist kasvu. Euro tulekuga kaob ära senine konverteerimistasu, mis avaldab samuti mõningast positiivset mõju laenu kuumaksele," rääkis Tukk, lisades, et ka kinnisvara hinnad enam tõenäoliselt suurt kukkumist ei näe.

Tänavu sügisel tuli Swedbank välja uue eluasemelaenu intressi arvutamise loogikaga - eluasemelaenu baasintress, paralleelselt on aga võimalik taotleda ka marginaal + euribor põhinevat eluasemelaenu. Tuki sõnul on uus eluasemelaenu baasintress klientide poolt kenasti vastu võetud ning täna eelistab juba iga viies klient uuel arvutamisloogikal põhinevat eluasemelaenu baasintressi.

Vaatamata positiivsetele märkidele turul, on endiselt probleemiks makseraskustes kliendid. Oktoobrikuu seisuga moodustavad Swedbanki laenuportfellist üle 60 päeva võlgu olevad laenud 3,8%. Turu keskmine on 4,4%, mis näitab, et Swedbanki võlglaste osakaal on mõnevõrra väiksem kui turul tervikuna. "Me suhtleme järjepidevalt makseraskustes klientidega ning püüame personaalselt leida parima võimaliku lahenduse igale ühele olukorra parendamiseks. Kui kliendil on tekkinud makseraskused, siis kõige olulisem on tulla koheselt panka ja sellest rääkida, sest mida varem me asume probleemiga tegelema, seda valutum saab olema ka lõpplahendus," pani Tukk kõigile südamele.

Swedbanki novembrikuu üle 60 päevaste võlglaste arv võrreldes suvega on paranenud pea 0,4% võrra.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785