14. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Grand Kinnisvara: üüriturg meenutab kirbuturgu

Grand Kinnisvara tegevjuhi Marek Kerna arvates meenutab üüriturg kirbuturgu, kus  maaklerite kaasabil toimub mingi arusaamatu kauplemine arusaamatute reeglite alusel.

"Kui pole aga reegleid, siis on anarhia ja just see üüriturul valitsebki," lisas Kerna.

Ta meenutab 2009. aastat, mil kõlasid rõõmuhõisked, et elamispindade hinnalangus ja laenuraha kättesaadavus on aktiviseerinud masuajal üürituru. "Üürituru aktiivsus tõusis tuhast fööniksina ja paistis, et üürieluase võib olla samuti "aus" kodu, mille pärast häbenema ei pea. Eufooriat õhutas ka madal tehingute arv ja lootus, et tühimiku täidab üüriturg," rääkis Kerna. "Hiljuti kõlasid ka väited, et üürnikud on üha teadlikumad ja on nõus maksma vaid oma tarbimisega seotud kulude eest," lisas ta.

Need väited on Kerna sõnul küll loogilised, ent raske on rääkida üüriturust kui segmendist: käib ju paraku 80% arveldamist sularahas, sest omanikud üritavad maksude maksmisest kõrvale hiilida. "Kulunud nipp selle vältimiseks on nn sissemöllimine (elanike registrisse kandmine) ja väide, et võtsin vana hea tuttava oma korterisse elama," märkis Kerna. "Loomulikult tehakse leping, kus lepitakse omavahel milleski kokku, kuid paraku on see pigem lihtsalt kahepoolne tahteavaldus, et kokkulepped näiliselt peaks," lisas ta.

Samas on Kerna sõnul foorumid täis nn. petisüürnikke ja pole teada, kui palju on selliseid üürnikee ka reaalselt kohtusse antud. "Ilmselt vähe, sest kohtus ainult lepingust ei piisa. Peab tõestama ka maksete teostumise, mis on aga problemaatiline tegevus, sest ei taheta maksuametile vahele jääda. Samuti kardetakse üürnike santaaze," rääkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785