Autor: Romet Kreek • 10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kinnisvaraturu taastumine vindub

USA eluasemeturul jätkub allakäik. Potentsiaalsed koduostjad on äärmiselt pessimistlikud. Küsitluse kohaselt on kinnisvaraturu paranemine vähemalt kahe aasta kaugusel. Seda meelt oli Trulia ja RealtyTrac küsitluse alusel peaaegu kuus täiskasvanut kümnest.

Pooled vastanutest usuvad vähem pankasid ja valitsust, kuna laenuandjad võivad kasutada võltsdokumente ja võltsitud allkirju, et võtta kinnisvara tagasi. Enam kui kolmandik olid seda meelt, et kinnisvara turu pööramine paremusele ei toimu enne 2014 aastat või veelgi hiljem.

Ameerika koduomanikud, müüjad ja ostjad tambivad eluasemeturu paranemise  ootuseid alla ja ootavad aeglase tõusuga paremas seisus kinnisvaraturu,“ ütles Trulia juhatuse esimees Pete Flint.

Kuhjuvad eluasemete käest võtmised ja kümne protsendi lähedane tööpuudus lükkavad edasi kinnisvaraturu paranemist. Eluasemete müük tegi kolmandas kvartalis 21 protsendise aastase kukkumise. National Association of Realtorsi andmetel langesid pooltes USA suurlinnades kinnisvara hinnad.

„Kuna kindlus on katastroofiliselt langenud, ei ole tõenäoline, et nõudlus lähiajal kasvaks,“ ütles Yale ülikooli analüütik ja S&P Case-Shiller kinnisvaraindeksi kaaslooja. 2006. aasta tipust on eluasemete hinnad kukkunud 29 protsenti.

Trulia ja RealtyTraci andmetel kaaluks kaks kolmandiku eluasemelaenude võtjatest   laenutingimuste muutmist, kui nad ei suuda enam laenu tasuda. Peaaegu pooled mõtlevad laenumaksete peatamisest, kui nende eluaseme turuhind langeb alla laenujäägi. Maikuus oli selliseid eluaseme võtmete pangale andmisest mõtlejaid ja minema jalutajaid vaid 41 protsenti.

Morgan Stanley analüütik Oliver Chang kirjutas analüüsis, et USA eluasemete hinnad kukuvad kuni 11 protsenti, kuna nõudlus on nõrk ja kasvav eluasemete laovaru pikendavad turu languse 2012. aastasse. Võrreldes 2006. aasta tipuga kukuvad eluasemete hinnad kuni 36 protsenti.

„Kui varem prognoosime, et põhi tuleb 2011. aastal, siis nüüd ootame selle juhtumist 2012. aastal,“ vahendab Bloomberg Changi. Ka põhja tegemise järel muutuvad  pärast 2012. aastat kinnisvara hinnad vähe, ehk kuni kaks protsenti üles-alla, kui inflatsiooni mitte arvestada.

Kinnisvaraarendaja ja ehitusfirma Toll Brothersi juhatuse esimees Douglas Yearley ütles kvartalitulemuste avaldamise järel, et kinnisvaraturul on halvim möödas. USA suurimale luksuseluasemete ehitajale tuleb 2012. aasta „suur aasta“.

„Eluasemete vaatajate arv ei ole kasvanud,“ ütles ta. „Kuid vaatajate kvaliteet – millest annavad märku esitatavad küsimused ning nende huvi uue eluaseme vastu - on märgatavalt paranenud.“

Toll Brothers teenis juba teise kvartalikasumi jutti, olles eelnevalt kolmel aastal kahjumit teeninud. Osalt on kasum erakorraline (maksumuudatuse muutus), osalt aga tingitud vähenenud allahindlustest maatükkidele.

Kui taastumine võtab kaua aega, võib olla vara osta USA kinnisvaraarendajate aktsiaid. Samas ei maksa unustada, et aktsiate hinnad võivad hakata tõusma varem, kui makronäitajad seda õigustaksid – ostetaks ju tulvast paranemist. Ka ettevõtted võivad muutuda enne kasumlikuks, kui maahindade ja eluasemehindade languse hoog aeglustub. Analüütikud suhtuvad sektori aktsiatesse positiivselt, müügisoovitusi on vaid üksikutelt analüütikutelt. Tahaks enne reaalset paranemist näha, kui neid aktsiaid ostma minna. Mujal sektorites tundub risk madalam.

Numbreid:

9 000 000 000 000 dollarit on kaotanud USA eluasemed väärtust turu tipust juunist 2006.1 700 000 000 000 dollari võrra kahaneb vähemalt USA eluasemete turuväärtus 2010. aastal1 050 000 000 000 dollari võrra kahanes USA eluasemete turuväärtus 2009. aastal23,2% eluasemeomanikest oli eluaseme turuväärtus väiksem laenujäägistAllikas: Zillow

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785