6. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kodulaenu võtja ostab 25 aastaga pangale luksusauto

Juba miljoni krooni suuruse kodulaenu puhul on tagasimakse pikima perioodi kasutamine laenuvõtjale kallis lahendus. 25 aastat laenumakseid teeb kokku luksusauto hinna ehk pangale tuleb tasuda üle poole miljoni krooni intresse.

Võttes 3,5%-lise intressiga laenu, tuleb 30 aastaga lisaks laenule pangale tagasi maksta ka 616 561 krooni intresse. Suutes laen tagastada aga viie aastaga, on juurdemakstav intress vaid 91 505 krooni. Vahe on 525 056 krooni. “Laenuperiood võiks olla nii pikk kui vajalik ja nii lühike kui võimalik,” ütles Swedbanki eluasemelaenu osakonna juhataja Anne Pärgma.

Laenumaksetega satuvad hätta noorepoolsed pered Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse võlanõustamise üksuse juhi Ene Kiimanni andmetel on võlanõustamise praktikas keskmine eluasemelaenu tagasimaksmisel hätta jäänud klient nooremas keskeas inimene, kellel on pikaajaline tagasimakseperiood. Eluasemelaen on saadud majanduse kõrghetkel ning korter on omandatud kõrgeima hinnataseme juures.

Vähimgi tõrge tööelus viib olukorrani, kus laenuvõtja ei suuda oma kohustusi täita, rääkis Kiimann. Tema sõnul proovitakse tekkinud majanduslikku kitsikust leevendada kiirlaenude võtmisega, mis viib olukorrani, kus laenuvõtja peab oma niigi väheseid ressursse jagama mitme kohustuse vahel.

Lühem laenuperiood jätab varuväljapääsuLühem laenuperiood aitab aga laenuvõtjal end just kaitsta tõrgete eest, mis tekitavad raskusi laenu tagasimaksekohustuste täitmisel. Sampo Panga krediidivaldkonna juht Ly Hõbe ütles, et maksimaalsest lühem laenuperiood annab majandusliku olukorra halvenedes võimaluse ühe lahendusena kasutada laenuperioodi pikendamist, alandades seeläbi igakuist laenumakset.

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark OÜst Adaur Grupp ei kiirusta ka kinnitama, et laenuvõtja peaks eelistama maksimaalset laenuperioodi. Kuid ta juhib siiski tähelepanu sellele, et odav eluasemelaen on igati mõistlik vahend investeerimiseks. Reaalintressimäära vähendab veelgi tulumaksuvabastus, lisas ta.

Seega, kui eluasemelaenu võetakse intressimääraga 3,4% ja raha suudetakse investeerida tootlusega 5%, siis on Toompargi sõnul mõistlik võtta laenu maksimaalsel määral, maksimaalse pikkusega, et võõrast raha edasi investeerida ja teenida selle tootluse ja intressimäära vahe endale. Lisaks inflatsioon, mis närib tänase raha väärtust järjest väiksemaks, ütles Toomaprk.

“Kui raha kasutatakse aga uue jope ja kasutatud BMW ostmiseks, siis ei pruugi see olla kuigi mõistlik rahapaigutus,” lisas ta.

Kümne aasta kaugust aega on raske prognoosidaPangad selliseid eluasemelaenu investeerimisplaane ei poolda. Nordea eralaenude tootejuht Kristo Kokk ütles, et on küll kliente, kes arvestavad, et 5000 krooni ei ole praegu sama väärtusega kui kümne aasta pärast, ning lisaks võiks arvestada euro tuleku ja selle käitumisega. Kuid vähese praktika tõttu ei oska praegu tegelikult keegi hinnata kümne aasta perspektiivi.

“Mängida pikas perspektiivis raha odavnemisele, kinnisvarahindade tõusule ja kohe tõusvale palganumbrile ei ole eriti jätkusuutlik,” tõdes Kokk. Tema sõnul peab laenuperiood sõltuma eelkõige kliendi maksevõimest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785