19. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E.L.L. Kinnisvara vallutab usinalt Baltimaid

Äripäeva kinnisvarafirmade topi võinud E.L.L. Kinnisvara AS, kes tegeleb juba üle kümne aasta kõigis Balti riikides edukalt kinnisvaraarendusega, tunneb positiivset arengut majanduses, seda aga eriti Eestis.

Balti riikides peamiselt ärikinnisvaraarendust ja -haldust juhtiva ettevõtte juhatuse esimees Aldo Dapon leidis, et aasta 2009 ei erine oma edukuselt põrmugi teistest – nemad on tublid olnud igal aastal.

“2008. aasta tulemustes võib küll näha kahjuminumbrit, kuid see kahjum oli tingitud erakorralisest varade väärtuste ümberhindlusest ja tegelikult oli ettevõtte tegevuskasum aegade suurim. 2009. aasta aga oli meie jaoks nagu iga teinegi: valmis paar uut hoonet Eestis ja Leedus ning üritasime muutunud majanduskliimas endale üürnikke võita,” selgitas ta.

Büroohoonete üürimine õnnestus hästiAldo Daponi sõnul tuli kasv pigem varasematel aastatel valminud büroohoonete, hotellide ja kaubanduskeskuste arvel, mille ettevõte oli eelmiseks aastaks hästi välja suutnud üürida. Samuti teenis firma erakorralist kasumit paari juba töötava kinnisvaraobjekti müügist Eestis.

Paljud ilmselt ei tea, et 1997. aastal avatud WW Passaaž, mis vanalinna müüride vahel siiani hulgaliselt turiste ja jalakäijaid meelitab, on just E.L.L. Kinnisvara arendatud. Nagu seda on ka Sikupilli kaubanduskeskus ja Viru keskus (2004), mis jääb ilmselt ühe põlvkonna lapsepõlve lahutamatuks osaks. 2008. aastal valmis 14korruseline büroohoone Delta Plaza.

E.L.L. Kinnisvara gruppi eristabki konkurentidest see, et sageli meenuvad kinnisvaraturul kõigepealt eratarbijatele suunatud arendajad ja maaklerfirmad, ent see ettevõte kummaski valdkonnas aktiivne ei ole, mistõttu teab laiem lugejaskond neid vähem, ehkki võib-olla ostleb, töötab ja veedab aega nende majades.

Oma liistude juurde jäädi ka siis, kui kõik teised kortermajade rajamises võimalusi nägid, ning olevik näitab, et õigesti tehti. Rohkem kui kümne tegevusaastaga on E.L.L. Kinnisvara ASist saanud üks juhtivaid kinnisvaraarendajaid Balti riikides.

1999. aastast tegutsevad E.L.L. Kinnisvara tütarettevõtted ka Lätis ja Leedus, kus Aldo Daponi sõnul on edule kaasa aidanud kohaliku kogemustepagasiga inimeste olemasolu.

Kliente on E.L.L. Kinnisvaral seega kolme Balti riigi peale palju. Suurimateks Eestis peab Aldo Dapon neile kuuluva Nordic Hotel Forumi hoone operaatorit Nordic Hotels OÜ ning Tallink Gruppi kuuluvat ettevõtet TLG Hotellid OÜ, kes nende osalusega hotelle Tallink City ja Tallink Express opereerib.

Loodetavasti saab majanduslangus lõpuKüsimusele, mis tuuled 2010. aastal puhuvad, vastas Aldo Dapon, et käesolev aasta on nende jaoks isegi edukam olnud kui 2009, kuna ettevõttele kuuluvate kinnisvaraobjektide vakantsus on tänu tugevale müügitööle üsna väike. Samas leidub Daponi hinnangul kinnisvaraturul tervikuna ikka veel palju vabu pindu.

 “Kindlasti aga on tunda selgelt positiivset arengut kogu majanduses ja seda eriti Eestis, mis võimaldab paljudel klientidel taas tulevikku vaadata – aeg, kui tegeleti ainult kulude kokkuhoiu ja koondamisega, on läbi saamas,” arvas E.L.L. Kinnisvara juhatuse esimees.

“Loodan siiralt, et majanduse paranemise märgid ehk valgus tunneli lõpus pole mitte vastukihutav rong, vaid tõepoolest oleme tunnistajaks majanduse ühe langustsükli lõpule,” lisas ta.

Autor: Evelin Kesküla

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785