Autor: Kadri Jakobson • 18. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pevkur: oleksin Wolmreks Ehitusele väga halvasti öelnud

Oleksin Wolmreks Ehitusele väga halvasti öelnud, ma ei taha selliste ettevõtetega Eestis suhelda, märkis sotsiaalminister Hanno Pevkur eile Pärnus toimunud piketil. Ehk on paremgi, et nad ise ei tulnud, lisas ta.

Samal ajal, kui uue kodu üle siirast rõõmu tundnud lastekodulapsed riigimeestele ja linnajuhtidele soojas toas luuletusi lugesid, tantsisid ja laulsid, seisid õues külma trotsides tosinkond ettevõtjat, käes loosungid ning põues viha neid alatult petnud peatöövõtja Wolmreks Ehituse vastu.

Pettumust ja pahameelt tulid eile keskpäeval vastvalminud Pärnu lastekodu juurde avaldama peatöövõtja Wolmreks Ehituse mõlemal – nii Pärnu lastekodu kui ka Pärnu kutsehariduskeskuse – ehitusel petta saanud ettevõtted.

"Milline maja saab pankrotistunud alltöövõtjate lastele? Miks osaleb petisehitaja jätkuvalt riigihangetel? Wolmreks Ehitus+Kristiine Ehitus=Merkton Ehitus ehk petuskeem!", kõlas alltöövõtjate meeleheide loosungitel.

Lastekodu avamispeole vurasid mustad Mercedesed ja Audid. Siia oli tulnud sotsiaalminister Hanno Pevkur, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, ka kaitseministeeriumi kantsler. Keda polnud, oli ehitaja ise.

Ehk on paremgi, et nad ei tulnud, lausub Pevkur. "Oleksin neile väga halvasti öelnud. Mina ei taha selliste ettevõtetega Eestis suhelda."

Meeleheide ja vihaWolmreks Ehituse omanikega seotud ettevõtete võlg alltöövõtjatele ulatub ligi 18 miljoni kroonini. 4. novembril algatas Põhja ringkonnaprokuratuur juhtumiga seoses kriminaalasja kelmuse paragrahvi alusel.

Eesti kohtuveskid jahvatavad aga aeglaselt ning ettevõtjad, kes on riigile enda poolt ära tasunud kõik maksud tunnistavad, et oma raha eest riigi ehitust finantseerides on neil tekkinud üliraske olukord.

Kõik alltöövõtjad kinnitavad, et Wolmreksi omanike ja juhtide käitumine oli etteplaneeritud ning skeem läbimõeldud. Juba lepingu sõlmimisel ütlesid Wolmreks Ehituse juhid alltöövõtjatele, et lepingu sõlmimist Merkton Ehitusega pole vaja karta, sest Wolmreks Ehitus ja Merkton Ehitus on üks ja sama firma: üks kontor, samad juhid.

"Me tegime kõik väga korralikult tööd, andsime tõesti endast parima, aga mis hinnaga," ütleb mööblitootja Entramo juht Indrek Reitsak, kelle firma valmistas Pärnu kutsehariduskeskusele auditooriumitoolid. Tellija oli toolidega rahul, kuid 432 000 krooni jäi saamata.

Lähevad vajadusel Brüsselini välja"Me tahaksime Wolmreks Ehitusega teha jumal teab mida," ütleb Hertsog Consulti juht Kaido Kaljumäe. "Aga me peame käituma seaduste järgi. Me ei saa käituda nagu loomad ega nii, nagu käitus Wolmreks Ehitus meiega." Tema kaasa võetud loosungit ilustavad saiakesed, noad ja hunnik muda, mis tema sõnul peaks väljendama puhast sitta. Just nii käitus Wolmreks töid teinud firmadega.

Kaljumäe sõnul ei jäta nad asja enne, kui alltöövõtjad on oma raha kätte saanud.

"Me võitleme lõpuni ja läheme Brüsselini välja!" ütles ta.

Samal ajal laulavad lapsed püüdlikult külalistele lauluviisi ning ülikonnas poiss mängib akordioni. Kostab kõnesid ja käteplaksutamist. Ilmselt ei tea enamus pidulisi, et imekauni kamin-ahju eest pole riigihanke võitnud ja ministeeriumiga lepingu sõlminud Wolmreks selle ehitajale maksnud.

Kamin-ahjud ehitanud Unibuild juht Kerri Koppel tunnistab, et võttis suurest pettumusest ehitaja vastu vahepeal ahjuuksed eest ära.

"Siis ütles ministeerium, et nad pöörduvad politseisse. Aga ma mõistan ju isegi, et ega lapsed süüdi pole. Wolmreks Ehituse juhid on lihtsalt pätid. Uskumatu, et nii nahaalselt meid peteti aga reaalsus on jõudnud kohale," ütles ta. Wolmreksi võlg neile on 179 000 krooni.

Kohvi ja küpsised piketeerijaileVahepeal toovad kaks naist külmetavatele meeleavaldajatele kuuma kohvi ja küpsiseid ning neid saadavad soojad tänusõnad.

Pärnu kutsehariduskeskuses parketitöid teinud Teet Sulakatko firmast Cratoni ütleb, et pikett on hoiatuseks ka teistele alltöövõtjatele. "Meie olime vastutulelikud ja olime nõus sõlmima lepingud vahefirmaga, kuid alati tuleb lepingud sõlmida siiski peatöövõtjaga. See on täielik vargus, meil on saamata Wolmreks Ehituselt 186 000 krooni“.

Kutsehariduskeskusele letid ja õppeköögid ehitanud Interior Service jäi ilma 270 000 kroonist. Firma omanik ning juht Ragnar Jakubosvki tunnistab, et see on pannud ettevõtte raskesse olukorda. "Meie oleme oma maksud riigile korralikult maksnud, kuid oleme nüüd ise suures hädas," räägib ta.

Lastekodu direktor Priit Sutt tõdeb, et Wolmreks Ehituse käitumine alltöövõtjatega on ülekohtune. "Minu sõnum on: ehitajad, ärge olge sinisilmsed! Ärge tehke oma raha eest töid, kui pole kindel, kas te selle hiljem tagasi saate. Wolmreks Ehitus, kes kantis raha kõrvale teistesse äriühingutesse ja nende skeemide tõttu on ettevõtted kõigest ilma. Kahjuks pole lapsed ega ministeerium selles süüdi," märgib ta.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi aga leiab, et ehkki ta mõistab alltöövõtjaid, on pidupäev vale hetk meeleavalduseks. "Laste pidupäeva ei peaks rikkuma, selleks oleks võinud valida teise aja ja koha," lausub Kivimägi.

Pevkur: see kriminaalasi on kõrge prioriteetsusega

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ei lähe teiste külalistega koos suupisteid nautima, vaid tuleb rääkima streikijatega. Teda saadab Pärnu linnapea Kivimägi, kes küll ühtegi sõna ei ütle.

"Ettevõte, kes petuskeemi kasutas lastekodu ehitusel, on seda teinud ka mujal objektidel. Ma olen rääkinud sel teemal politseiga, kui vaja räägin ka siseministriga. Kinnitan, et seda kriminaalasja menetletakse kõrge prioriteetsusega," lubab Pevkur.

"Mind üllatab Wolmreks Ehituse käitumine ka seetõttu, et selle juht Olavi Israel on endine riigiametnik. Wolmreksi käitumine on lubamatu ja kuritegelik," lisab ta.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785