15. november 2010

Aasta hindaja: tehinguturul muutusteta

Tallinna korteri- ja eramuturul püsivad nii tehingumahud kui hinnatase 1Partner konsultandi Raili Kanguri sõnul stabiilsena ning aasta lõpus on sesoonsusest tingitult oodata väikest langust.

1Partner Kinnisvara analüüsi kohaselt on Tallinna korteriturg käesoleval aastal püsinud tasemel 1300-1500, mujal Harjumaal 300 tehingut kvartalis.

1Partner prognoosib eluhoonetega hoonestatud kinnistute turul IV kvartaliks senisega sarnast või veidi madalamalt tehingutaset, sest tihti ei soovi ostjad teha otsust kui õueala on lumega kaetud ja oodatakse kevadeni. "Eriti puudutab langus Tallinnast kaugemal asuvaid suvilapiirkondasid ja taluhooneid," arvas Eesti Kinnisvara Hindajate Ühingu poolt 2010. aasta hindajaks valitud Raili Kangur.

Kui Tallinnas ulatuvad ridaelamukorterite müügihinnad kolme miljonini, siis pealinna lähivaldades on kriitiline piir 1,5-1,7 miljonit. Paariselamute ja -korterite hinnatase on ridaelamutest 10-20% ko~rgem.

Eramute puhul on suurim no~udlus nii Tallinnas kui pealinnaga ku¨lgnevates piirkondades hinnatasemel 2-2,5 miljonit krooni. Tallinnast kaugemal langeb huvi oluliselt ning uute eramute tehingute hinnad ja¨a¨vad alla kahe miljoni.

Kui koos kommunikatsioonidega elamukruntide puhul oli aasta esimeses pooles kriitiline hinnapiir pool miljonit, siis III kvartalis to~usid tehinguhinnad paiguti ka u¨le 800 000 krooni. Tallinnast kaugemal on huvi endiselt leige. Kinnisvaraettevõte prognoosib IV kvartaliks kruntide turul talviselt vaikset perioodi ning turu elavnemist alles 2011 aasta esimese kvartali lo~pus vo~i teise alguses.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688