Autor: Alyona Stadnik • 9. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vallad kemplevad teede ehituse pärast

Mitmes vallas, eriti aga Raes, on tekkinud olukord, kus pärast detailplaneeringu algatamist on vald esitanud arendajale nõude, et see ehitaks välja teed ja kommunikatsioonid.

Riigikohtu 28. oktoobri lahend peaks lõpetama vana vaidluse ja looma pooltele selged käitumisreeglid. Vandeadvokaat Alan Biini sõnul peab lahendi kohaselt kohalik omavalitsus soovi korral juba enne detailplaneeringu algatamist sõlmima arendajaga lepingu üldkasutatavate teede, haljasalade ja kommunikatsioonide väljaehitamiseks. Juhul kui kohalik omavalitsus seda ei tee, jääb väljaehitamine kohaliku omavalitsuse mureks, lisas Biin.

OÜ Agenor juhatuse liige Ülar Teppo on korduvalt vallavalitsusega üritanud rääkida nii advokaadi vahendusel kui ka uuesti kohtu palvel, otsides lahendust. “Kõige hullem selle asja juures on see, et tol ajal toimus mingi pingpongi mäng vallavanema Raivo Uukkivi ja abivallavanema Meelis Kasemaa vahel,” lausus Teppo.

Uukkivi andis mõnikord lootust, et minge Kasemaa juurde, et midagi annab ikka kokku leppida, aga asi lõppes sellega, et Kasemaa pani isegi ühe koormava punkti juurde.

“Meid lihtsalt mõnitati,” kurtis Teppo.

Ettevõte otsib kokkulepet Silberauto ASi turundus- ja klienditeenindusosakonna juhataja Helena Hyldahli sõnul vastab info üldjoontes tõele. “Praegu on AS Hõbevara vallaga aktiivsetes läbirääkimistes, et tee rajamise küsimuses mõlemale poolele sobiv kompromiss leida,” kommenteeris Hyldahl. “Loomulikult oleks ettevõtjatel kergem, kui sellised asjad tagantjärele teemaks ei tõuseks, kuid oleme kindlad, et suudame koostöös mõistliku lahenduse siiski leida.”

Rae vallavanema Veigo Gutmanni sõnul algab probleem planeeringu kehtestamise staadiumis, mitte et kehtestatakse planeering ja vald hakkab nõudma mingite kohustuste täitmist. “Arendaja ei ole nõus võtma kohustusi näiteks võrkude rajamisel ja siis tekivad probleemid,” kommenteeris Gutmann. “Nüüd enne planeeringut ei algatagi, kui ettevõtja on kirjutanud oma nõusoleku, et ta neid kohustused täidab.”

Selveri juhi Andres Heinveri sõnul on omavalitsustega suhtlemine osa iga kaupluse avamise protsessist. “Oleme juba arvestanud, et bürokraatiat on palju ja kokkuleppele jõudmine nõuab aega,” kommenteeris Heinver. Seni pole Selveril ükski kauplus omavalitsuste nõudmiste tõttu avamata jäänud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785