Autor: Tatjana Merkulova • 9. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusfirmad: idaturg liiga ohtlik ja keeruline

Ehitusettevõtjad on Venemaa hiiglasliku turu suhtes ettevaatlikud, pidades võimalikuks tegevuse laiendamise kohaks vaid Peterburi ja Leningradi oblastit.

Alljärgnevalt vastused küsimusele: kuidas hindate Venemaa ehitusturu perspektiivikust ja riske ning kas kavatsete proovida seal oma jõudu?

Taivo TähtEestis ei jätku kõigile tellimusi. 70% meie portfellist moodustavad riigitellimused. Arvan, et tulevikus see arv suureneb. Asi ei ole selles, et eelistame teha vaid riigiobjekte, meil ei ole lihtsalt muud teed.

EF Rand&Tuulberg AS-i juhataja

Venemaal töötasime 90-ndatel ja 2000-ndate alguses. Ma ei oska kommenteerida omanike otsust Venemaa turult lahkuda, kuna ei tegelenud ise selle suunaga.  Ma usun, et nüüd, 10 aastat hiljem on seal teised tingimused, ent vaatamata sellele ei kavatse me Venemaale naaseda. Pealgi pole meid sinna keegi kutsunud. Seevastu kutsutakse aktiivselt Valgevenesse ja Ukrainasse.

Eero RändlaVenemaa turg on väga suur ja Eesti ettevõtjad on seal suhteliselt vähe esindatud.  Arvan, et meie ettevõtted võiksid olla julgemad ja eestlased võiksid edukalt ajada äri näiteks Peterburis, Leningradi oblastis. Eestlaste töö kvaliteet on ju väga kõrge, Skandinaaviamaade tasemel. Arvan, et poliitika suurt rolli Vene turule minekus ei mängi.

Eston Ehitus AS-i endine juhataja

Stanislav SkorbIdaturg pakub muidugi palju huvi, kuid see on lääneturust veelgi keerulisem. Sellele väljumiseks peab tekkima võimalus. Kui mõni hea võimalus kerkib silmapiirile, proovime oma šanssi käest mitte lasta.

SSSK OÜ juhataja

Kaupo Koitla Meie tahame töötada ka Eestist väljaspool, sest oma teenuseid ainult siseturule pakkudes on raske areneda. Venemaal tegevuse alustamiseks tuleb eelkõige luua kontaktid, osta maa ja hakata  ehitama. Meie juba töötame teistes riikides, lihtsalt käibed on väikesed.

Kaamos Ehituse tegevjuht

Kõige perspektiivsem turg on Ida-Euroopa riigid, eriti Ukraina. Kõige väiksema perspektiiviga on Skandinaavia, Venemaa aga on liiga korrumpeerunud. Muidugi, võib kohaneda ja mängida nende reeglite järgi, kuid meile see ei sobi. Kuigi meil on, mida pakkuda - oskame ehitada Euroopa standardite järgi. Kindlasti jõuavad need standardid kord ka Venemaale ja siis võivad meie kogemus ja oskused realiseerida suuri projekte ära kuluda.

Arunas Buga Venemaa turule minek on liiga ohtlik. Ma ise ei ole sellega kokku puutunud, kuid partnerid räägivad, et seal ei maksta tööde eest. Kui tellija on normaalne, on kõik korras, aga kunagi ei tea ju, kelle otsa satud. Siis veel pistised. Ei, parem olgu nii nagu praegu.

Aruna-Ehituse juhataja

Jaanus OtsaVälismaa turgudel töötamiseks peab alguses tegema nime oma riigis. Kui oled tugev Eestis, siis võid millelegi loota ka Lätis, Leedus, Soomes ja Venemaal. Vene turg on hiiglaslik. Kõige kasulikum Eesti ettevõtete jaoks on aga Peterburi, Leningradi oblast. Meie ehitajad töötavad maailmatasemel. Oleme seal täiesti konkurentsivõimelised. Kuid peab leidma head partnerid. 20 aastat tagasi olid Euroopa parimad ehitajad Soome ehitajad, kes töötasid paljudes riikides. Ometi ei suutnud nad oma professionaalsusele vaatamata Saksamaal levinud protektsionismi tõttu sellele turule minna.

Astlanda Ehitus OÜ peadirektor

Venemaa turul on ka oma eripära. Ei usu, et on mõtet analüüsida erinevusi mõtlemisviisis, kultuuris, tavades. Poliitika aga ei avalda suurt mõju ärile. Tallinna Sadam töötab väga efektiivselt ning seetõttu on transiidiga kõik korras.Tuleb uurida riiki, kuhu kavatsed väljuda – mitte ainult seadusi, vaid ka ühiskonnareegleid.

Jaano Vink Meie Venemaal ei tööta ja ei kavatse lähitulevikus sinna ka minna. Peatöövõtjatel on raske välisturgudele pääseda. Et olla välismaal edukas, peab pakkuma midagi sellist, mida kohalikel ei ole. Tänapäeval ehitusturgudel valitsevas konkurentsis osutub määravaks hind.

Nordecon Internationali juhatuse esimees

Möödunud aastal tegutses Nordecon suhteliselt aktiivselt Lätis, Leedus ja Ukrainas. Nüüd aga lõpetasime tegevuse kahes Balti riigis ja vähendasime mahte Ukrainas. Meie peamine eesmärk on säilitada oma  positsioonid Eestis. Välisturgudel oleme aga ootavas seisundis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785