5. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas jätkuks ostjaid 800 korterile kuus

Domus Kinnisvara kutseline hindaja Kristjan Gross kirjutab ettevõtte blogis, et kui kõikide müügiobjektide hinnad saaks tuua turutasemele, tehtaks pealinnas 700-800 tehingut kuus.

Esialgsetel andmetel on Tallinna korteriturg oktoobris olnud üsna suure hinnakasvuga. Kui septembris oli ruutmeetri keskmine hind ca 14 400 krooni (920 €), siis oktoobris oli see 15 500 krooni(990 €). Seega oli hinnakasv pea 7%. Kuna kõikide korteriomandi tehingute keskmine hind kasvas samuti, siis võib öelda, et tehinguid on tehtud järjest kõrgemate hindadega.

Tehingute arv on küll veidi väiksem kui septembris, olles 479, kuid tegemist on siiski selle aasta keskmisest kõrgema mahuga.

Maakleritega vesteldes ilmneb, et heade ja turutasemel hindadega objektide vastu on nõudlus jätkuvalt olemas. Samas on ostja nõus maksma korteri eest hinda, mida võib nimetada turutasemel hinnaks. Seega ostu-müügitehingu eelduseks on õige hind. Võiks isegi spekuleerida, et kui kõikide müügiobjektide hinnad saaks tuua turutasemele, siis tehtaks Tallinnas 700-800 tehingut kuus.

Tartu korterite turg on stabiilne – suuri kõikumisi ei ole olnud. Nii tehingute arv kui ruuteetri keskmine hind on samaväärsed septembriga. Oktoobris tehti 95 tehingut (septembris 109) ning keskmiseks hinnaks kujunes 12 900 kr/m² (824 €/m²). Keskmine hind on umbes 2% kõrgem võrreldes septembriga.

Ka Pärnus on tehingute maht samaväärne septembri kuuga, olles oktoobris ainult 4 võrra suurem. See-eest on ruutmeetri keskmine hind ca 12% võrra madalam, langedes alla 10 000 kr/m² (639 €/m²). Languse põhjuseks on see, et eelistus on selgelt läinud väiksemate ja odavamate korterite suunas. Kui septembris tehti enim tehinguid korteritega, millede pindala jäi vahemikku 41-55 m², siis oktoobris lisandus nii suurte korterite kõrvele just väiksemate (30-41 m²) elamispindade tehingud. 3- ja 4-toaliste korterite vastu on nõudlus Pärnus väike.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785