3. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viimastele veemajanduse eurotoetustele ülisuur konkurss

Keskkonnainvesteeringute Keskuses (KIK) lõppenud taotlusvooru veemajanduse infrastruktuuri arendamiseks laekus rekordarv taotlusi, mille rahasoov on ligi kolm korda suurem kui vooru eelarves toetusi ette nähtud.

Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist on projektidele ette nähtud 400 miljonit Eesti krooni, 24 KIKi laekunud taotluse toetussoov on aga enam kui 1,04 miljardit krooni. Rahastamise otsuseid on oodata nelja kuu pärast.

"Lõppenud taotlusvoor on arvatavalt viimane, kus suurtele veemajanduse infrastruktuuri projektidele Euroopa Liidu toetust saada võib, sest Eesti on selles valdkonnas jõudnud ELi silmis heale tasemele ning suured abirahad lähevad pärast käesoleva perioodi lõppu pigem uutele liikmesriikidele," sõnas struktuuritoetuste üksuse juhtivkoordinaator Tiiu Noormaa.

Juba tehtud rahastusotsuste ning nüüd laekunud taotluste põhjal saab öelda, et peamised murekohad saavad eurorahade abil lahendatud ning Eesti on ELi nõuete täimisele jälle sammukese võrra lähemal, lisas Noormaa.  

Lõppenud voorus antakse toetust ühisveevärgi ja -kanalisatsioonisüsteemi ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks reoveekogumisaladel, mille reostuskoormus on 1000 ja enam inimekvivalenti (edaspidi ie); enam kui 50 elanikku teenindava joogiveevarustussüsteemi rekonstrueerimiseks; alla 1000 ie reostuskoormusega reoveekogumisalade ühiskanalisatsioonisüsteemi rekonstrueerimiseks; anaeroobse reoveesette töötluse tehnoloogia kasutuselevõtuks, mille reostuskoormus on üle 100 000 ie.

Toetuse taotlemise võimalus on veel alla 2000 ie reoveekogumisala puudutavatele projektidele suunatud voorus, kus taotlusi  saab esitada kuni vooru eelarve täitumiseni. Vooru eelarvest on võimalik toetust anda veel mõnele projektile, sest vabu vahendeid on veel 60 miljonit krooni.

Ühtekuuluvusfondist on viimasel kolmel aastal rahastatud 47 veemajanduse projekti ühtekokku ligi 5,7 miljardi Eesti krooni eest.  Perioodil 2007-2013 on Ühtekuuluvusfondist veemajanduse infrastruktuuri projektide rahastamiseks kavandatud 6,4 miljardit krooni. Juba tehtud rahastusotsuseid näeb KIKi kodulehel.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785