2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kahjumis materjalitootjate arv neljakordistus

Metallist ehitusmaterjalide tootjatest näitasid eelmisel aastal suuremaid kasve metallkonstruktsioonidega tegelevad ettevõtted. Muidu kahanes sektor samas tempos nagu materjaliturg üldse.

Äripäeva Ehitusmaterjalitootjate TOPi metallist ehitusmaterjalide tootmisega tegelevad ettevõtted teenisid eelmisest aastast ligi poole vähem kui aasta varem – 3,8 mld asemel kogunes 2,3. Tootjate 142 mln kroonisest koondkasumist kogunes eelmisel aastal ligi 14 miljonit kahjumit. Kahjumis tootjate arv neljakordistus.

Kehvasti ei läinud siiski kõigil. Aasta varasemat tulemust käibes parandasid neli ettevõtet, neist kolmel jäi see alla kümnendiku. Suurima kasvu tegi metallkonstruktsioonide tootja Rinaldo Production, kes kogus eelmisel aastal ligi veerandi võrra rohkem kui aasta tagasi. Tootmise efektiivsemaks timmimine kergitas ligi kaks korda ka kasumit.

„Tervikuna oleme majandusaastaga rahul,“ kommenteeris ettevõtte juhatuse liige Tiit Ling firma aasta-aruandes. Tootmise edasine efektiivsemaks muutmine peaks selle aasta märkimisväärsesse kasumisse viima. Samuti plaanib ettevõte oma toodangut rohkem välisturule pakkuda. Edukas aasta tõi omanikele 6,7 mln krooni dividende.

Kasumit kohendasid paremaks viis firmat. Suurima hüppe tegi samuti metallkonstruktsioonide tootja - Vladimir Filtšaginile ja Boriss Suvorovile kuuluv Monik OÜ, mis parandas kriisiaastal jõuliselt oma kasumlikkust. Ligi 15 mln kroonini kerkinud kasum on kaks korda suurem kui aasta varasem tulemus, samas käive jäi aasta varasemasele ligi viiendiku võrra alla. Edukas aasta võimaldas kaks miljonit krooni dividendideks maksta.

Ehitusmaterjalitootjate 11 mld kroonini ulatunud koondkäive kahanes aastaga 40% võrra. 2008. aasta 903 mln krooni suurune koondkasum aga kahanes eelmisel aastal 23 miljoni kroonini.

Eelmise aasta augule järgnes tänavui aga elavnemine. I poolaastal Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive eelmise aastaga võrreldes siiski õige veidike kasvas - 2,3 mld miljoni kroonini, kommenteeris Äripäevale liidu juht Enno Rebane. See on ligikaudu 2004. aasta tase, sealjuures ei ole arvestatud inflatsiooni mõju. „Kuigi mullust tulemust soovivad pea kõik ehitusmaterjalitootjad unustada, oli paraku veel praegugi neid tooterühmasid, mille esimese poolaasta tulemus on eelmise aastaga võrreldes negatiivne.“

Bauhofi arendusjuht Taavi Kontson kinnitas Äripäevale, et materjalitootjad on asunud vahepeal langenud hindu tasapisi tõstma. Metalli hinnad tegid tema sõnul hooaja alguses läbi tavalise tõusufaasi, kuid hooaja lõpus tavapärast langust toimunud pole: „Pigem on oodata hoopis tooraine edasist kallinemist, seda küll tagasihoidlikus tempos.“

Metallist ehitusmaterjalide tootmisega  

tegelevate ettevõtete tulemused, tuh. kr

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785